Martí Boada: 'Vivim una crisi mediambiental sense precedents'

El pregó del doctor en Ciències Ambientals va donar el tret de sortida a la Festa Major de Sant Antoni de Vila-seca ahir al vespre. Durant el seu discurs va posar de manifest que la gran lluita de la societat, serà la lluita pel medi ambient 

17 enero 2020 11:03 | Actualizado a 17 enero 2020 11:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El prestigiós científic Martí Boada Juncà, doctor en Ciències Ambientals, geògraf i naturalista, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a la Festa Major de Sant Antoni de Vila-seca amb un pregó senzill, clar i divertit que va pronunciar davant de centenars de persones ahir al vespre a l’Auditori Josep Carreras. 

El doctor va explicar que per ell ha estat «un honor i una responsabilitat» ser el pregoner de la Festa Major. Durant el seu discurs va explicar que fa 15 anys va tenir una estreta relació amb Vila-seca en treballar en el pla d’acció ambiental conegut com a Agenda 21 i va apuntar que «Vila-seca va ser un municipi precursor en la sostenibilitat». 

Boada va voler agrair la comprensió i l’ajuda que en aquell moment els va oferir l’alcalde Josep Poblet i Xavier Farriol per entendre el municipi. I recorda que van fer una Agenda 21 pensada per ser transferida al poble de forma entenedora.

“No podem estirar més el braç que la màniga, això és el que vol dir sostenibilitat", segons Martí Boada 

Boada captà l’atenció del públic amb la seva franquesa i un humor elegant. Natural del Montseny, va explicar que venia d’una família humil de la qual va aprendre una de les coses més essencials per a ell: la senzillesa. «La gent més sàvia sempre s’identifica per la seva modèstia», explicà. De fet, durant la seva carrera com a professor per diferents universitats de Llatinoamèrica de qui va aprendre més va ser de la gent senzilla, dels camperols, els indígenes i les dones. 

D’altra banda, d’una manera clara i entenedora va voler fer palès que la crisi mediambiental que estem vivint «no té precedents històrics» i és que es tracta d’una crisi «civilitzatòria» que afecta de forma transversal a totes les civilitzacions. Boada exposà que en poc més de 30 anys la població mundial s’ha multiplicat i ha allargat la seva esperança de manera que s’han explotat els recursos de la Terra per sobre de les seves possibilitats. «No podem estirar més el braç que la màniga, això és el que vol dir sostenibilitat», explicà.

L’any 1995 Boada va rebre el Premi Global 500 de les Nacions Unides de la mà de Nelson Mandela i assegura que el que els va dir, se li va quedar gravat per sempre: «No oblideu mai que la gran causa de lluita de la humanitat no és la lluita de classe, sinó la lluita pel medi ambient com una causa social». I aquí estem.

Un minut de silenci per les víctimes de l'explosió a la petroquímica de Tarragona

Abans del pregó l’alcalde Pere Segura va demanar un minut de silenci en record a les víctimes i les famílies de l’accident a la petroquímica del polígon sud de Tarragona d’aquest dimarts. De fet, Boada també les va voler recordar i va expressar que allà on hi hagi risc humà s’ha de mirar d’evitar com sigui encara que el risc 0 sigui inexistent.

En l’acte també hi va participar la regidora de Turisme i Innovació, Cristina Cid, que va fer un repàs dels actes dels pròxims dies, uns dies «de festa, de sortir al carrer i fer poble», va dir. Avui al migdia tindran lloc els tradicionals Tres Tombs i aquest diumenge es podran tornar a veure les espectaculars curses de cavalls del Cós de Sant Antoni. 

Comentarios
Multimedia Diari