<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Pa Beneït, la tradició que endolceix Sant Bartomeu

Roda de Berà. La vila celebra la diada central de la seva Festa Major d’estiu revivint els trets populars més identitaris amb un seguici que va omplir els carrers del nucli antic. Els actes festius, de tota mena, clouran aquest dissabte

24 agosto 2022 20:22 | Actualizado a 25 agosto 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Roda de Berà es troba immersa en la seva Festa Major d’estiu en honor de Sant Bartomeu gaudint de forma ben reeixida tota la programació establerta. Ahir era la diada central, l’onomàstica del patró i, una vegada més, els rodencs de socarrel i tots aquells que han triat aquest poble per viure-hi i l’estimen, es van donar cita per participar en un dels actes més genuïns i tradicionals del calendari festiu local: el seguici i processó del Pa Beneït.

Seguint tots els protocols, a dos quarts d’onze del matí sortien les parelles participants en la cercavila, des del pavelló poliesportiu, per formar davant la Casa de la Vila, moment en què la parella de majorals, en aquesta ocasió novament formada per Pere Compte i la seva esposa, Elisabeth Cívico, es van dirigir al vestíbul de l’Ajuntament per convidar a l’alcalde, Pere Virgili, i regidors a formar part del seguici.

Obrir pas a la desfilada va ser cosa gegantina, a càrrec del Rodus i la Berània, els gegants petits, i Rigoleto i Traviata, els gegants grans de Roda de Berà, acompanyats del Grup de Grallers i Timbals Com feia...?. En total, 32 parelles, encapçalades per dues nenes, la Mariona i la Martina, de 8 i 6 anys respectivament, portadores de les coques del Goig. A continuació les parelles grans, amb les noies i dones portadores dels feinadors (posts de fusta) cobertes amb roba de puntes de coixí on hi van dipositades les barquilles –coquetes allargades–, guarnides amb dos ramets de flors cadascuna, amb l’acompanyament musical de la Cobla Principal del Llobregat.

En arribar el seguici davant l’església parroquial, el rector, Antonio Rodríguez i altres sacerdots van ser convidats a l’hora d’iniciar la processó de Sant Bartomeu, per diferents carrers del nucli històric del municipi, en la que el patró va ser dut a espatlles per dues dones i dos homes, entronitzat al tabernacle. El precedia el penó patronal i la bandera de la Hermandad de Labradores y Ganaderos, i tots els participants a la cercavila.

El volteig de campanes, impulsades a mans per la família Nogués, va anunciar l’arribada processional al temple, on va tenir lloc la celebració de l’ofici solemne i la benedicció de les barquilles: en aquell moment es van convertir en el pa beneït que, a la sortida de missa, es va poder comprar per endolcir els postres del dinar familiar de la diada de Sant Bartomeu.

Tot seguit, un dels moments de la diada que genera més expectació entre el públic: la subhasta d’una de les coques del Goig (de l’altra se’n fa donació a la parròquia), la qual té forma rodona i de mida més gran. El Mariano Nogués, l’expert en animar les butxaques dels postors, va aconseguir que finalment la preuada coca anés a mans de Cristina Borrut que no va voler deixar-se-la escapar, a canvi de la quantitat de 220 euros.

La plaça dels Pins va ser el punt de concentració, abans de dinar, per fruir d’un refrigeri, amenitzat pel concert interpretat per la Cobla Principal de Llobregat, moment en què s’escau les salutacions i el retrobament entre vilatans, amics i familiars. La mateixa cobla va tocar la ballada de sardanes que es va fer a mitja tarda a la plaça de l’Ajuntament.

Com s’escau en tota festa major, no va faltar el concert a càrrec d’alguna orquestra de renom; enguany la formació escollida ha estat l’Orquestra Selvatana, que també va dirigir el ball a la mitjanit, al pavelló municipal. Entremig, a la zona firal, Queralt Lahoz, va oferir el seu ampli imaginari musical, bolero clàssic, rap 90’s, hip-hop, R&B i el flamenc.

Els joves van tenir també ocasió d’esplaiar-se a la zona firal amb la música actual i variada del jove deejay rodenc Jordi Romero.

Avui, a les deu de la nit, hi haurà l’actuació musical del cantant i compositor britànic Lexter, acompanyat de Black Mafia Band, amb temes de diversos estils. Sopar, espectacle de terror i humor i la projecció d’Alcarràs, tancaran dissabte el programa.

Comentarios
Multimedia Diari