La jornada tècnica ‘Els reptes de les xarxes de distribució agroalimentària per una logística sostenible’, celebrada el passat 6 de març a Vic, va posar en relleu la necessitat de repensar el model de comercialització dels productes locals. L’esdeveniment va comptar amb la participació de diverses iniciatives que treballen en la distribució i venda de proximitat, i també va servir per fer presentar la futura Fundació Orgull Alimentari, una entitat que té com a objectiu de transformar els hàbits de consum i reforçar el sector productiu català.
Josep Garcia, Director Executiu del Grup Àpat, va ser l’encarregat de presentar Orgull Alimentari, amb una exposició de la seva missió, que és impulsar el consum de productes de proximitat entre la ciutadania catalana. La nova entitat vol incidir en tres grans eixos: solidaritzar la població amb la pagesia, millorar la sostenibilitat alimentària i enfortir l’economia local. «Hem de generar orgull pel nostre producte i per la nostra manera de produir, perquè consumir productes de proximitat no només beneficia els pagesos i productors locals, sinó que també contribueix a una economia més resilient i sostenible», va remarcar Garcia. A més a més, va recordar que «el 2025 Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia i hem d’aprofitar per impulsar un moviment, una iniciativa d’aquest tipus perquè s’impulsi el consum de productes catalans per part del ciutadà català».
La jornada va servir també per conèixer altres projectes que ja treballen en aquesta direcció, com Terra Pagesa, La Diligència o Ecologístics, que van compartir experiències en la comercialització i distribució conjunta. A més, iniciatives com Arrels Market Place, Agrobotigues.coop i Botigues Km0 van mostrar com l’ús de noves eines i plataformes digitals pot facilitar la connexió entre productors i consumidors, tot ampliant l’accés als productes de proximitat.
El Conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va destacar en la seva intervenció la importància d’avançar cap a un model d’alimentació més sostenible i de futur. «Hem de pensar com ens alimentarem en les properes dècades. No podem seguir produint com fa vint anys. Necessitem models més eficients, sostenibles i competitius», va afirmar. Ordeig també va anunciar que s’està treballant en una iniciativa perquè el 50% de la compra pública d’aliments provingui de productors locals, una mesura que tindria un gran impacte en la dinamització del sector agroalimentari català.
L’acte es va tancar amb una taula rodona en què ses va debatre sobre la necessitat d’una millor organització del sector per impulsar la comercialització conjunta. Es va posar de manifest que, tot i els reptes logístics i estructurals, la col·laboració entre productors, distribuïdors i institucions és clau per garantir la viabilitat econòmica i ambiental del sector agroalimentari català.
En aquest context, la Fundació Orgull Alimentari (www.orgullalimentari.cat) emergeix com una entitat que vol liderar aquest canvi, donant visibilitat i suport als productors
locals, promovent l’excel·lència i la qualitat dels aliments de proximitat i fomentant una cultura de consum més conscient i responsable.