La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya va homologar el divendres, dia 4 d’abril, un total de 48 plans d’autoprotecció (PAU), la majoria per activitats no temporals i a la vegueria de Barcelona.
Entre els PAU homologats destaca el del Port de Tarragona, una infraestructura molt rellevant que potencia la logística i la reindustrialització de la demarcació i del país. La comissió va aprovar, també, Plans d’autoprotecció d’infraestructures importants com són els Túnel del Vallvidrera, l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat i l’Aeroport de Lleida – Alguaire; i també el PAU del centre alimentari La Closa de BonÀrea de Guissona.
La sessió va ser presidida per la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i amb la participació del subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, i el cap de divisió de Protecció Civil i Coordinació de Barcelona, Hèctor Carmona.
✔️ #ProteccióCivil homologa 48 plans d’autoprotecció a la #ComissióPAU, entre els quals el del @porttarragona i els aeroports de Barcelona i Lleida
— Protecció civil (@emergenciescat) April 6, 2025
🔎Ja són un total de 127 els PAU homologats el 2025
Nota de premsahttps://t.co/TLMWfj4SSr pic.twitter.com/eTVgvmw3tn
La comissió de divendres va ser la tercera d’aquest 2025 i ja s’han superat el centenar de PAU homologats. Amb els 48 PAU homologats el passat divendres i els 79 de gener i febrer, ja són un total de 127 els plans d’autoprotecció homologats aquest any. Aquesta xifra inclou el total de PAU homologats, també els que ho són parcialment.
Homologació de Plans d’Autoprotecció (PAU). Per vegueries, la majoria dels 48 PAU homologats corresponen a la de Barcelona:
Alt Pirineu i Aran: 2
Barcelona: 29
Camp de Tarragona: 7
Catalunya Central: 1
Girona: 4
Lleida: 3
Penedès: 1
Terres de l’Ebre: 1
Per tipologies, la majoria de PAU homologats divendres corresponen a activitats no temporals (39):
5 subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió: Sub. Els Aubals (Garcia); Sub. El Besòs (Sant Adrià de Besòs); Sub. Riera de Caldes (Polinyà); Sub. Adrall (Ribera d’Urgellet); i Sub. Pont de Suert (el Pont de Suert)
4 instal·lacions amb elevada càrrega de foc: Hexpol Compounding (Rubí); Malteria la Moravia (Bell-lloc d’Urgell); La Closa (Guissona); i Matías Goma Tomas (la Riba)
3 Establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Vidara Life Ingredients (el Prat de Llobregat); Sumitomo Bakelite Europe (Montornès del Vallès); i Henkel Ibérica Operations (Montornès del Vallès)
2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ): Pintures M. Vich (Palol de Revardit); i Miguel Torres (Constantí)
1 Establiment amb instal·lació d’acollida a la ITC-IP: Akzo Nobel Coatings (Barcelona)
1 instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants: Planta GNL Roses (Roses)
6 edificis d’oficines: Urban BCN 22@ (Barcelona); Ciudad del Agua (Barcelona); CL Casanova (Barcelona); Edifici Icon (Barcelona); Allianz y Cía. (Barcelona); i Edificio Entegra (Barcelona)
3 ports esportius: Marina Port Premià (Premià de Mar); Club Nàutic Salou (Salou); i Club Nàutic Hospitalet-Vandellòs (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant)
3 túnels ferroviaris, 2 d’ells homologats parcialment: Túnel del Prat de Llobregat, Túnels d’Alta Velocitat de Barcelona; i Túnels del Complex Logístic de Barcelona
2 activitats residencials públiques (hotel): Hotel NH Barcelona Les Corts (Barcelona); i Hotel Europark (Barcelona)
2 aeroports: Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat (el Prat de Llobregat); i Aeroport Lleida-Alguaire (Alguaire)
1 edifici de concurrència pública (gran superfície): Centre Comercial Esclat (Malla)
1 càmping (risc d’incendi forestal): Càmping Cypsela (Pals)
1 activitat de gestió de residus perillosos: Atlas Gestión Medioambiental (Castellolí)
1 instal·lació nuclear o radioactiva: Macresac (la Selva del Camp)
1 túnel de carretera: Túnels de Vallvidera (Barcelona)
1 port d’interès general: Port de Tarragona (Port de Tarragona)
1 centre comercial: Centre Comercial Centre de la Vila (Barcelona)
D’altra banda, es van homologarels PAU corresponents a 9activitats temporals
5 esdeveniments musicals en espai delimitat (Festival): Circuit Festival – Main Party 2025 (L’Hospitalet de Llobregat); Telecogresca 2025 (Barcelona); Brunch Electronic Poble Espanyol 2025 (Barcelona); Zurich Marató Barcelona 2025 (Barcelona); i Water Park Circuit Festival 2025 (Vilassar de Dalt)
1 esdeveniment musical en espai delimitat (Concert-aire lliure): Festival Ítaca 2025 (Torroella de Montgrí)
1 esdeveniment en espai delimitat (fira-aire lliure): All Those Food Market Primavera 2025 (Barcelona)
1 esdeveniment en espai delimitat (cultural): Activitats culturals extraordinàries a l’Anella Mediterrània (Tarragona)
1 esdeveniment en espai delimitat (concurs): The Champions Burger Barcelona 2025 (Barcelona)
La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.
Què són els PAU?
L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.
El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.