L’economista i investigadora Mónica Martínez Bravo és l’escollida per ser nova consellera de Drets Socials i Inclusió al Govern d’Illa, segons ha avançat ‘elDiario.es’ i ha confirmat l’ACN de fonts coneixedores. Martínez Bravo, reconeguda per les seves investigacions en el camp de la igualtat d’oportunitats, és en l’actualitat secretària general d’Inclusió al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions encapçalat per Elma Saiz. La nova consellera -que substituirà Carles Campuzano en el càrrec- és llicenciada en Economia per la UPF el 2004 i doctora en Economia pel Massachussets Institute of Technology (MIT). També ha estat professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), de la Universitat Johns Hopkins i del MIT.
Mónica Martínez Bravo (Barcelona, 1982) ha publicat en les millors revistes científiques d’economia i ha rebut diversos premis i distincions com el Premi Nacional per a Joves ‘Clara Campoamor’ el 2023 o el Premi Banc Sabadell a la millor economista menor de 40 anys el 2021. L’any 2022 se li va concedir un projecte de l’European Research Council.
Entre 2021 i 2023 va ser investigadora principal i coordinadora científica de l’equip d’investigadors que dona suport al Ministeri d’Inclusió en l’avaluació dels itineraris associats a l’Ingrés Mínim Vital (IMV). De fet, una de les principals tasques de la nova consellera serà precisament la gestió de l’IMV a Catalunya, traspassat a la Generalitat el 24 de juliol passat.
Les àrees d’investigació de Martínez-Bravo són l’economia del desenvolupament i l’economia política. Les seves investigacions s’han publicat a revistes com American Economic Review, Econometrica i Journal of the European Economic Association. També ha impartit un gran nombre de seminaris en universitats de primer nivell i participa regularment en conferències internacionals dels seus camps d’investigació.
La futura consellera pertany a diverses associacions acadèmiques internacionals de gran prestigi com BREAD (bureau for Research and Economic Analysis of Development), IGC (Internacional Growth Center) i CEPR (Center for Economic Policy Research). També és investigadora afiliada de l’Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL). A més, és directora i membre del consell editorial de la revista Journal of the European Economic Association.
El perfil
L'economista barcelonina Mónica Martínez Bravo és una acadèmica referent en inclusió que assumeix el Departament de Drets Socials de la Generalitat, després del traspàs recent de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) del Govern central a l'executiu català.
Nascuda a Barcelona el 1982, Martínez Bravo va ser nomenada el gener d'aquest any secretària general d'Inclusió al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
Un de les seus objectius era millorar el disseny i gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), el traspàs del qual a la Generalitat va ser oficialitzat el passat 24 de juliol en un acte en Barcelona presidit pel cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el llavors encara president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el llavors conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.
Complida aquesta llarga reivindicació de la Generalitat, serà ara Martínez Bravo a qui correspondrà gestionar l'IMV però des de l'altra banda, al capdavant del Departament de Drets Socials i Inclusió.
Prèviament al seu càrrec al ministeri, Martínez Bravo va ser investigadora principal i coordinadora científica entre 2021 i 2023 de l'equip d'investigadors que dóna suport al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions a l'avaluació dels itineraris d'inclusió associats a l'Ingrés Mínim Vital.
Doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (2004), té una sòlida trajectòria acadèmica.
Ha estat professora del Centre d'Estudis Monetaris i Financers, professora de la Universitat Johns Hopkins (2010-2012) i professora visitant del MIT (2018-2019).
Ha publicat a diverses revistes científiques d'economia i ha rebut diversos premis i distincions, com el Premi Nacional de Recerca per a Joves 'Clara Campoamor' el 2023 o el Premi del Banc Sabadell a la millor economista menor de 40 anys el 2021.
A més de gestionar l'IMV, Martínez Bravo haurà de fer front a altres reptes, com la pobresa cronificada, ja que la taxa de població en risc de pobresa i exclusió social no ha baixat del 24 % en els darrers anys a Catalunya.
També l'atenció a la dependència, en una població cada cop més envellida, amb més malaltia crònica i amb un nombre escàs de places en residències públiques.