Després de l’apoteòsica diada de Santa Úrsula que es va viure diumenge passat a Valls, i amb Tots Sants a tocar, la temporada arriba al seu final. Mentrestant, a l’anomenada «zona no tradicional» és quan l’activitat castellera agafa la seva màxima volada, i on les colles protagonistes cremen els darrers cartutxos amb actuacions de màxims.
Una d’aquestes diades és la que es viu cada quart diumenge d’octubre amb motiu de les fires de Sant Narcís a Girona. El fet que enguany, la cita gironina no coincideixi amb la diada de Santa Úrsula permet que des de l’altre cantó del mapa, des de la «zona tradicional», no es perdi detall del que succeeixi, tal com van definir-ho els Marrecs de Salt en un tuit diumenge passat, al «quilòmetre 181 dels castells».
I és que a la plaça del Vi de la ciutat de Girona és on els Minyons de Terrassa han escrit pàgines daurades de la història recent dels castells. L’any 1998 van descarregar-hi el primer 4de9 sense folre de la història moderna, el primer que s’assolia des del que la Colla Vella va descarregar a la Santa Tecla de 1881.
En les dues darreres visites, els egarencs van descarregar el tres de deu amb folre i manilles, castell que es perfila com el màxim objectiu de la colla malva de cara a la diada de demà. Els altres castells que els Minyons tenen en cartera són el cinc de nou amb folre, el dos de nou amb folre i manilles, i el tres de nou amb folre i agulla, i amb el pilar de vuit amb folre i manilles per culminar la diada.
Les altres dues colles que acompanyaran els Minyons de Terrassa no vindran a mirar-s’ho, ja que els Capgrossos de Mataró volen fer història completant tres castells de gamma extra. El dos de nou amb folre i manilles podria estar acompanyat pel cinc de nou amb folre, que al Concurs quasi carreguen, i del nou de vuit. La colla que exerceix d’amfitriona, els Marrecs de Salt, intentaran per primera vegada el tres de nou amb folre.