La gastronomia no és només plats, gustos i aromes a degustar sinó conèixer la història dels productes que consumin, els seus orígens i la seva elaboració. No s’han preguntat mai realment d’on ve l’oli que consumim i com s’elabora?
Per aquest motiu la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp, Coselva, ha decidit museïtzar l’antic molí de l’entitat i donar a conèixer la història del seu oli d’Antara. L’activitat de la cooperativa va començar el 1900 i el molí és quasi tant antic com ella. L’encarregada d’aquesta tasca ha estat la museòloga i antropòloga Anna Figueras. El molí obrirà les seves portes al públic el pròxim diumenge 13 de desembre.
«Hem intentat ser el màxim de respectuosos i conservacionistes possible», explica Figueras. En aquest sentit la feina a estat senzilla, ja que des que es va deixar d’utilitzar aquest espai, l’entitat l’ha conservat tal com estava durant l’època de funcionament. D’aquesta manera trobem una integració quasi total del museu dins l’antic molí.
Per tal de no ocupar l’espai amb grans plafons informatius que desvirtuessin la imatge original, s’ha optat per fer breus explicacions –molt il·lustratives– amb pissarres. Al llarg del recorregut, el públic podrà gaudir d’una primera part informativa. El primer dels temes a parlar és el treball al camp, els mesos de collita i conèixer on s’han conreat sempre les oliveres per a elaborar l’oli d’Antara.
Antigament el conreu d’olives era per autoconsum i no comercialització i les oliveres es plantaven a l’antara, l’espai entre el conreu i el límit de la finca.
També es pot conèixer l’elaboració de l’oli, on es poden veure encara les antigues curres (les grans pedres del molí) i mòltes perfectament conservades.
Per últim, en l’apartat histò- ric, els assistents podran gaudir d’escenografies escultòriques que representen les antigues premses, on es trepitjava l’oliva per extreure’n l’oli, i batedores. O tot un recorregut de l’oli des del moment que surt de la premsa fins que arriba a les bassetes. L’espectador podrà veure una simulació de com raja l’oli i aquest es va aclarint.
D’altra banda, també hi ha una secció vinculada a la gastronomia. Es tracta de panells explicatius amb consells de conservació de l’oli i les olives. Per exemple, si es guarden en envasos de vidre s’han de mantenir en llocs foscos i amb una temperatura estable. També es menciona la seva importància per a la dieta mediterrània, la salut i la bellesa i 10 beneficis de l’oli per a la salut.
Segons la museïtzadora, la intensió d’aquest espai és jugar amb el passat i el present, explicant els orígens que han portat a Coselva i el seu oli Antara a ser el que són avui en dia.
Amb la restauració de l’antic molí volien que «l’espai parlés per si mateix». I ho ha fet, han aconseguit fer del molí un lloc «pràctic d’ús i versàtil». A més, aquest és un lloc de trobada per als socis de l’entitat, on sovint i celebren xerrades, activitats i conferències.
Així doncs, els aficionats a l’oli tenen una parada obligada a la Selva del Camp, ja sigui per visitar el nou museu com per fer una parada a l’Agrobotiga de la Cooperativa, per comprar l’oli Antara i molts dels altres productes que ofereix Coselva. Aprofitant que s’atansen les vacances de Nadal, la botiga està plena de dolços i complements per a fer de les festes uns instants de degustació mediterrània