Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Viure i sentir els castells en primera persona

Museu Casteller de Catalunya. L’espai vol portar la seva part immersiva a l’extrem i potenciar el seu atractiu turístic internacional

25 octubre 2024 11:42 | Actualizado a 25 octubre 2024 11:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Blau, groc, vermell o a ratlles. Son molts els colors que trobem en les més de 70 camises de les colles castelleres exposades al Museu Casteller de Valls. Una col·lecció de luxe que prepara als visitants del museu per l’experiència que viuran- Sigui amb la camisa que sigui, qualsevol persona que entri, sortirà amb ganes de fer castells.

Aquesta exposició és la primera parada del recorregut, una sala polivalent que aquesta Santa Úrsula també s’ha convertit en l’espai per a molts actes de la festa major i és que la visita al museu és gairebé obligada per viure uns dies on els castells són els protagonistes presents a totes les celebracions del nunicipi.

L’espai educatiu és la següent parada del recorregut, una sala destinada als més petits on posem els castells en un laboratori i gràcies a la física, la ciència i l’enginyeria els nens i nenes aprenen jugant a través d’unes disciplines que no estan gens allunyades al món casteller. En aquest espai trobem diferents propostes educatives per posar en pràctica els coneixements d’aquestes matèries, com per exemple, a través de maquetes i construccions mòbils interactives o de jocs on provar en primera persona l’experiència de formar part d’un castell i on la realitat virtual, sens dubte, és la major de les experiències.

I és que des del Museu Casteller aposten per potenciar molt més la part immersiva. «Un dels objectius per als propers anys és millorar els elements de realitat virtual. Ja estem treballant en el desenvolupament d’una versió actualitzada de les ulleres de realitat virtual. Per exemple, volem que el visitant pugui sentir el que es viu quan cau un castell. Volem portar l’experiència immersiva a l’extrem», explica il·lusionat i molt convençut Joan Ibarra, regidor de Turisme de l’Ajuntament de Valls.

A més d’aquest avenç tecnològic, un altre dels objectius principals del museu és arribar al públic infantil. Per aquest any, la xifra a assolir era la visita d’uns 15.000 escolars, un nombre que, segons Ibarra, aconseguiran abans d’acabar l’any. «Volem que els nens i nenes puguin aprendre la part més tècnica dels castells, però també que coneguin la seva història i entenguin la seva importància cultural i patrimonial», comenta Ibarra, qui es mostra confiat en millorar a xifra de petits visitants l’any vinent.

Pell de gallina constant

L’emoció està present durant tota la visita i és una de les sensacions amb les quals està construït tot el museu.

Després de l’espai educatiu continuem aprenent, en aquest cas, sobre què és el valor i totes les mirades de valentia que podem trobar en el món casteller a través d’un vídeo. En aquest audiovisual coneixem la història de diferents castellers que ens expliquen des de diverses perspectives perquè el valor és una de les característiques que defineix el món casteller. Un petit vídeo per continuar descobrint el tronc del museu amb la pell de gallina. L’eix central del museu consta d’una part més museística on recorrem la història dels castells alhora que també avança la de Catalunya. Coneixem a través d’imatges i petits escrits com van ser els inicis dels castells, com es va arribar a la seva època d’or i com han canviat en els últims anys i en quin punt ens trobem ara mateix.

Parada turística obligada

El museu es pot visitar de manera lliure, però també es fan visites guiades per a grups de 15 persones o més, visites escolars, d’associacions o de colles castelleres. «Estem convidant a les noves colles castelleres internacionals perquè puguin conèixer el quilòmetre zero casteller i la seva història», comenta Ibarra, qui afegeix: «A més, també estem posicionant el museu com una parada destacada en l’àmbit turístic al Camp de Tarragona i aquest estiu, sobretot el mes d’agost, hem tingut molts turistes provinents de França, Anglaterra i Alemanya».

El museu disposa d’un servei d’audioguies amb set idiomes diferents tot i que les emocions que es volen transmetre no necessiten cap transcripció. Durant tot el recorregut, d’aproximadament una hora, el so de gralles, de crits o d’aplaudiments de diversos audiovisuals acompanyen la visita que no només és expositiva.

Una de les activitats més atractives del museu és el simulador casteller. A través d’un joc interactiu, el visitant pot tenir l’experiència de formar part del tronc d’un casteller. Una aproximació a la realitat, però que entusiasma a tots aquells que mai han hagut d’aguantar la pujada i la baixada d’una enxaneta.

Una història de tots els colors

La història segueix present en totes les parets del museu, també en petits tresors exposats com les primeres camises, els primers cascos o , fins i tot, la copa d’un dels concursos de castells en l’època de la república. Una altra de les sales més especials del museu i també immersiva és la dedicada a la música dels castells, al so de les gralles i tabals. En aquest espai escoltem els diferents tocs que hi ha en el món casteller. Una forma única d’escoltar la banda sonora imprescindible i que acompanya totes les construccions castelleres.

Tot i que el museu està ubicat al quilòmetre zero casteller, totes les colles tenen la seva representació. Un bon exemple és l’exposició de les places i diades més rellevants de Catalunya amb imatges dels seus protagonistes.

El Dragon Khan del museu

L’última parada del recorregut ens torna a posar la pell de gallina en una sala completament immersiva on a través d’un emotiu vídeo veiem la construcció de diferents castells d’una forma espectacular. Una experiència de 10 minuts que passa volant i que combina totes les sensacions recollides al llarg de tot el museu. Però encara queda la cirereta del pastís, bé, des del museu l’anomenen el Dragon Khan de les experiències. Es tracta d’unes ulleres de realitat virtual a través de les quals et converteixes en el protagonista d’un castell de la Colla Joves Xiquets de Valls o de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Pots escollir des de quina perspectiva viure aquesta construcció tot i que totes et regalen una experiència increïble.

Futur assegurat

I amb aquesta sensació d’haver fet pinya, tronc o inclús de coronar un castell acaba la visita pel Museu Casteller de Valls, un espai únic amb molt futur al davant i que s’ha guanyat l’estima i respecte de tot el món casteller. «Aquest primer any hem superat les expectatives amb més de 21.000 visites i hem tingut públic de tota classe, però ens ha fet especial il·lusió la bona rebuda i resposta del sector casteller, al cap i a la fi, són ells qui ho han fet possible», expressa Ibarra amb ganes de continuar superant les perspectives i amb molts reptes de futur que passen, principalment, per renovar els audiovisuals i actualitzar el museu amb noves tecnologies on la realitat virtual seguirà jugant un paper clau.

Una digitalització per aproximar-se encara més a l’experiència d’un món que no es pot entendre, s’ha de viure.

Comentarios
Multimedia Diari