Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una exposició a Sarral mostra com cuidar la terra coneixent els nostres orígens

L’exposició sobre el tipus de terra del territori que hi ha a Sarral compta amb més d’una vuitantena de mostres de totes les zones del voltant

29 diciembre 2023 13:20 | Actualizado a 29 diciembre 2023 18:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

‘Terra de les nostres partides’ és una exposició que ja fa uns dies s’ha inaugurat a Sarral. Com bé diu el seu títol la principal protagonista és la terra, i per aquest motiu es poden veure diferents pots amb terra repartits.

A més també hi ha un audiovisual, que explica la importància d’aquesta, i la cartografia per reconèixer d’on és cada lloc. Rosa Maria Vilà, una de les membres de l’Associació Cultural per la Terra i la Seva Gent (ACUTiG) -els organitzadors de l’exposició- explica que tenien tres objectius principals quan van decidir muntar-la. Continuar amb el treball que havien fet altres persones, i poder mostrar el nom de cada indret.

Així com indica Vilà ha volgut donar importància a això «la importància què té, i a què correspon ara». Es poden observar el nom de les terres que encara existeixen, i que els veïns i les veïnes avui dia encara coneixen. Com a exemple d’això, la membre de l’ACUTiG, fa referència a ‘Les Partides’, una vintena de finques situades a Montbrió, i que eren d’una fórmula determinada. Era un lloc que donava nom a moltes terres, i després, més endavant les van partir.

Un dels objectius és conscienciar sobre l’erosió que s’ha produït tot aquest temps

El segon objectiu, i segurament el més important dels tres, és que els visitants percebin la terra «com un mitjà de subsistència», així com comenta Vilà. La intenció és conscienciar sobre l’erosió «que fem» d’aquesta terra. En aquest sentit, ha assegurat que «tarda molts anys a formar-se», i ara, actualment, «estem fent una erosió molt ràpida des del segle XX». Per aquest motiu, pensa que això anirà encara a més, i encara «més ràpid».

Finalment, un altre dels objectius que s’han marcat amb la mostra és «crear lligams personals». Què vol dir això? Doncs que totes les persones s’impliquin, i la sentin seva. Vilà assegura que la resposta de la gent «ha sigut molt positiva».

Durant aquest temps han treballat perquè «els lligams amb la gent de camp siguin més estrets», i consideren que ho han aconseguit. Expliquen que el seu treball és mantenir la forma de vida que hi havia, i la membre d’ACUTiG, assegura que «cada cop som més individualistes», i per això treballaven per compartir. La mostra, que es podrà veure fins al 14 de gener.

Comentarios
Multimedia Diari