<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recuperant la memòria oral de Sant Magí de la Brufaganya

La historiadora de l’art Isaura Solé ha començat a fer entrevistes i a buscar testimonis de diferents llocs per poder documentar històries de tot l’entorn, a més de recuperar camins

11 diciembre 2022 19:53 | Actualizado a 11 diciembre 2022 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sant Magí de la Brufaganya sempre ha estat envoltat de moltes històries i llegendes al seu entorn. Ara l’entitat Amics de Sant Magí de la Brufaganya ha engegat tot un projecte per recuperar la memòria oral d’aquest indret. La intenció que tenen és poder conèixer històries i fets que hagin passat que vagin més enllà dels espais. Volen conèixer la vida que envoltava aquest lloc on es celebraven diferents festes i aplecs, a més d’haver-hi moltes masies de famílies.

La persona que està al capdavant de tot això és Isaura Solé, membre de l’entitat, historiadora de l’art, documentalista, doctora en informació i comunicació i qui la seva família tenia una masia per aquests indrets. Solé explicava que: «pretenem conèixer des d’allò que era més quotidià, fins a les celebracions i la pagesia. També volem recuperar camins i topònims que hi havia a Sant Magí». La responsable del projecte deia que feia molt temps que tenien al cap dur a terme tot això, «ja que tothom contava històries o vivències relacionades amb aquest indret, i sempre havíem considerat que seria interessant recopilar-ho».

A hores d’ara estan recollint diferents testimonis, i buscant-ne encara més. Se centren, sobretot amb la gent que està al radi d’aquest indret, però aniran ampliant a persones que no siguin tan properes a mesura que avanci tota aquesta iniciativa. Es tracta de recollir fonts que són subjectives, i després contrastar els testimonis amb altres fonts. Els interessa sobretot la història oral, més enllà d’allò que ja hi ha escrit, o que s’ha explicat en altres ocasions. Ja tenen quatre entrevistes fetes, que també els han servit de pilot, però dissabte van presentar tot això a Santa Coloma de Queralt, i van poder aconseguir alguns contactes més a qui entrevistar. La llista inicial era d’entre uns 25 i 30 testimonis, però com que es vol fer crida s’anirà ampliant.

Ja hi ha històries

En aquestes quatre primeres entrevistes que han pogut realitzar ja han descobert alguns testimonis que han explicat anècdotes que els han cridat l’atenció. Una d’elles són dues germanes que havien viscut a Rocamora. Elles dues comentaven que fer una novena adquiria un significat molt diferent a Sant Magí de la Brufaganya. Normalment, això es coneix com a resar durant nou dies per assolir alguna fita. Doncs es veu, que en aquest indret significava que si tu volies aconseguir deixar de tenir mal de genoll, fer una novena, consistia a posar-se a la pica de les fonts del santuari, i caminar nou cops per aconseguir els propòsits amb l’aigua que hi havia.

Esperen trobar moltes més històries d’aquest tipus, que es puguin conservar, i recordar, i no es perdin amb el pas dels anys. Per aquest motiu, totes aquestes entrevistes orals que gravin, les guardaran a Santa Coloma de Queralt. Estan estudiant si es podrà posar a disposició de totes aquelles persones interessades a través d’internet, perquè la intenció és que pugui ser consultable per tothom qui ho vulgui. Treballen amb un calendari ajustat, ja que volen fer part de la feina durant tot el 2023 i presentar els resultats que obtinguin.

Amb tot, pretenen preservar la memòria d’aquest lloc que continua sent molt important per a moltes persones, i on s’han fet diverses activitats, i actes al llarg dels anys. Amb aquesta feina esperen també recuperar algunes coses que s’han perdut, per poder-les tornar a engegar.

Des de l’entitat van fer una llista d’entre 25 i 30 persones però la volen anar ampliant
Comentarios
Multimedia Diari