Els Premis Baldiri i Reixac d’aquest curs, lliurats ahir a l’Espluga de Francolí, molt condicionat per l’impacte de la pandèmia, han tingut un sentit especial perquè impulsen i reconeixen projectes educatius i culturals que tracten l’emergència emocional provocada per la crisi sanitària i social que estem vivint. Les arts i la llengua catalana són els pilars dels premis i també de l’acte de lliurament d’ahir, una festa educativa i cultural en la qual han participat més de 300 persones, entre infants i joves, mestres i professors i pares i mares. En aquesta edició, quatre centres educatius de la demarcació –de Tarragona, Reus, Amposta i Pinell de Brai– han estat guardonats.
La festa de l’escola catalana va tornar a l’Espluga de Francolí, al Museu de la Vida Rural de la Vida Rural de la Fundació Carulla, una trobada que va poder ser presencial i on, a més guardonar amb 80.000 euros els guanyadors, els assistents van gaudir d’un tastet de propostes educatives familiars relacionades amb el món rural i l’educació cultural per la sostenibilitat.
Enguany, especialment, s’han reconegut aquells centres educatius resilients que han aprofitat aquest moment de crisi sanitària i social per qüestionar-se i convertir aquesta situació crítica en una oportunitat de millora. Centres educatius decidits que facin apostes valentes i de futur, amb projectes que estableixin noves maneres de fer, que arribin per quedar-se i per transformar l’educació a través de l’art i la cultura.
En aquest sentit, en la categoria de Premi Baldiri Connexions es premien idees de col·laboració entre els centres educatius i entitats cultuals per cocrear un projecte educatiu amb les arts com a fil conductor. Els set projectes premiats rebran una dotació de 4.000 euros a més de la participació en un programa formatiu i l’acompanyament d’un mentor. Un dels guanyadors és el projecte Cerç de circ, de l’Escola Cèsar Martinell (Pinell de Brai) i l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta. Els alumnes passaran per tot el procés creatiu d’elaboració d’una peça escènica gràcies a la immersió en diferents arts escèniques, especialment el circ.
Experiències d’aula Covid
La pandèmia ha afectat a tota la societat, però la comunitat educativa ha hagut de fer front, amb resiliència i esforç, al gran repte d’adaptar l’ensenyança a les noves mesures sanitàries. És per això, que les bases de convocatòria dels Baldiri 20-21 van tenir una especial atenció, donant més puntuació a projectes que milloressin l’experiència d’aprenentatge mitjançant llenguatges artístics i combatent els efectes provocats per la pandèmia de la Covid. D’aquesta manera, en la categoria de Baldiri Eexperiències, entre les escoles guardonades hi ha l’Institut Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona amb Grafit: la xarxa social de l’imperi romà i l’Escola Doctor Alberich i Casas de Reus amb ConfinART!.
En l’edició d’aquest any s’han presentat un total de 322 candidatures d’escoles participants en els Baldiri.