<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les ovelles transiten de nou pels camins ramaders penedesencs

Salvador López i el seu ramat van recórrer per un sender, des de la Bisbal del Penedès fins a la Joncosa del Montmell, en la ‘Transhumant Baix Penedès 2023’, una jornada per conèixer de primera mà el pasturatge

15 abril 2023 20:09 | Actualizado a 16 abril 2023 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una cinquantena de persones van trobar-se ahir al matí per realitzar una ruta des de la Bisbal del Penedès fins a la Joncosa del Montmell. Amb expectació i molta curiositat, tothom esperava que arribessin les protagonistes de la jornada: les ovelles.

Salvador López apareixia pocs minuts després de les vuit del matí, per emprendre el camí amb els seus gossos i el seu ramat de més de 200 ovelles. El pastor de la Múnia, a Castellví de la Marca (Alt Penedès) va afirmar que ell havia dormit molt bé la nit anterior, però que les ovelles no podien dir el mateix. Fortes ratxes de vent van marcar la nit de divendres i també el matí de dissabte.

Amb tot, aquest fet no va impedir que se celebrés la Transhumant Baix Penedès 2023, una cita única en aquestes contrades, ja que no és habitual veure ovelles pasturant pels carrers, camins i vinyes d’aquesta comarca costanera.

Era el primer cop que se celebrava una jornada com aquesta, organitzada conjuntament per l’àrea de turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès i l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès. L’activitat vol ser un reclam cultural i enogastronòmic anual que serveixi per descobrir indrets de la comarca a través de les antigues carrerades ramaderes.

El pastor Salvador López i les seves 200 ovelles són de la Múnia, a l’Alt Penedès

El camí ramader recorria 16 quilòmetres i 600 metres de desnivell fins a arribar al destí final, el Celler Can Marlès, on els participants podien dinar. L’activitat també donava l’opció de realitzar una ruta més curta, de 7 quilòmetres i 350 metres de desnivell, començant des de la Joncosa del Montmell a dos quarts d’onze del matí.

Activitats paral·leles

La Transhumant 2023 va preparar un seguit d’activitats relacionades amb el món de la pastura obertes a tothom. A les sis de la tarda va tenir lloc una xerrada sobre la importància dels pastors en la nostra societat a càrrec de Joan Rovira i, posteriorment, una taula rodona conduïda per la periodista Júlia Peguera.

El debat va comptar també amb la participació de representants del món rural i pastores i pastors, que van parlar des de les seves pròpies experiències.

Es va parlar sobre la tasca dels pastors i sobre un ofici que pot arribar a ser rellevant per als joves que s’hi vulguin dedicar en un futur, ja que en els últims anys s’estan recuperant les tasques de neteja al sotabosc. Seguidament, es va portar a terme una degustació gastronòmica maridada amb cava a l’Espai Torclum, on van comptar amb la presència de productes de proximitat d’establiments del Baix Penedès.

El camí ramader, que anava fins el Montmell, era de 16 quilòmetres i 600 metres de desnivell

Concretament, van ser restauradors i productors membres del col·lectiu comarcal Terra i Taula com L’Obrador d’Oriol Rossell (el Vendrell), el restaurant Ull de Llebre (la Bisbal del Penedès), el restaurant Vell Papiol (Calafell) i Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys).

Transhumància al Baix Penedès

Actualment, l’activitat transhumant a la comarca del Baix Penedès és pràcticament inexistent degut a la desaparició de l’ofici de pastor. Per recordar i no oblidar el passat d’un territori agrícola i d’una tradició tan autèntica, enguany s’han recuperat més d’una desena de carrerades ramaderes mil·lenàries.

De fet, la Transhumant Baix Penedès 2023 és una activitat vinculada a la carrerada de Santa Coloma, ruta que en Salvador i el seu ramat ja van fer el mes de novembre de l’any passat. Aquest camí ramader uneix Santa Coloma de Queralt amb Cunit en 60 quilòmetres que travessen diverses comarques.

Ara es pot dir que la transhumància al Baix Penedès ha ressorgit de les cendres, per almenys conèixer i dignificar una tasca que havia sigut especialment important per als nostres avantpassats i que ara també ho pot ser per a nosaltres i per al nostre futur.

Comentarios
Multimedia Diari