La Conca renuncia a fer el Centre de d’Interpretació del Patrimoni Cultural

Rebia 1,1 milions dels Fons Feder, però el Consell Comarcal no podía aportar la resta del cost del projecte, 1,7 milions

11 febrero 2021 20:50 | Actualizado a 12 febrero 2021 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha renunciat a la subvenció procedent de fons Feder europeus que havia de permetre fer un Centre d’Interpretació i Divulgació del Patrimoni Cultural de la comarca a l’edifici de Cal Masip. Brussel·les feia una injecció econòmica d’1,1 milions d’euros per a assumir el cost del 39% de les obres, que ascendien a 2,8 milions (sumant l’IVA). Per tant, la resta dels diners havien d’anar a càrrec del Consell.

Donada la quantitat econòmica que havia d’assumir l’ens comarcal, més d’un milió d’euros, s’ha vist que el projecte és inviable econòmicament parlant i han decidit deixar-ho estar per aquesta manca de finançament complementari a la subvenció atorgada. «Potser ho hauríem d’haver plantejat en fases o d’una altra manera», explica al Diari el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols.

Tot i això, ja es va intentar en el seu moment buscar altres subvencions a altres ens per a fer front a l’elevada xifra però es van denegar en no arribar a la puntuació màxima per a obtenir-les. També es va intentar accedir a la convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya però es va desestimar perquè l’Ajuntament de Montblanc encara no tenia la propietat de la finca per cedir-la al Consell Comarcal i aquesta era una característica imprescindible per a rebre la subvenció. «Ens sap greu perquè estem posant fre a un projecte molt interessant que beneficiava l’Ajuntament i el Consell», diu Trullols.

A més, el president afegeix que aquesta decisió s’ha pres «per responsabilitat de govern», ja que «no podem endeutar el Consell i això ens hagués privat de fer front a altres projectes o imprevistos dels propers anys», apunta. Un altre dels entrebancs que s’han trobat a l’hora de valorar si seguir endavant és el termini d’execució dels treballs. L’administració pública comarcal estava obligada a executar l’obra i el pagament, en un 70% del cost total, el 30 de novembre d’enguany, un període «impossible de complir», apunta Magí Trullols. En no tenir la propietat de la finca en temps suficient, «es va considerar que era un risc fer la redacció del projecte executiu, la licitació i l’inici de les obres en un termini de temps tan curt». A més, un informe desfavorable d’intervenció desaconsellava la inversió a causa de l’alta despesa de manteniment que generaria.

Per últim, el Consell Comarcal s’havia plantejat vendre patrimoni per poder compensar la despesa del projecte i tenir més liquiditat disponible. Aquest fet fa referència a un edifici de titularitat pròpia, però que en cap cas complementava el cost pendent del finançament. Un cop esgotades totes aquestes vies, des de l’ens es reconeix que hi ha hagut «una manca de planificació prèvia» per tal de preveure la viabilitat econòmica del projecte. És per això que s’ha acordat aturar-ho ara i renunciar a la subvenció europea, que només feia front a la meitat de les despeses de la rehabilitació de la casa.

En un futur, en fases

Ara mateix, des del Consell Comarcal asseguren no tenir la capacitat per a tirar endavant el projecte, però el conveni de cessió de l’ús de l’edifici amb l’Ajuntament segueix vigent. És per això que no es descarta la possibilitat de tornar a arrencar de nou en un futur i estudiar com es pot fer amb garanties econòmiques i de forma totalment viable. «Esperem refer el projecte o fer-lo per fases, hem d’esperar que vinguin temps millors o trobar alternatives», diu Trullols.

Segons s’havia projectat, Cal Masip havia d’acollir aquest centre d’interpretació i també havia de servir com a ampliació de la seu del Consell Comarcal, que es troba situat a l’edifici del costat, connectant els dos immobles. «Era un projecte engrescador i anava molt bé perquè suposava rehabilitar una de les cases del casc antic de Montblanc, per això, no tanquem el tema per sempre», conclou el president del Consell.

Comentarios
Multimedia Diari