Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Estat es fa enrere i no avançarà els diners per les esquerdes de Lilla

Els afectats hauran de recórrer a la via civil i reclamar la indemnització a Acciona, com a responsable dels danys

29 mayo 2024 18:19 | Actualizado a 29 mayo 2024 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri de Transports finalment no avançarà els diners de les indemnitzacions pels danys causats per les obres de l’A-27 i els afectats hauran de recórrer a la via civil. Així ho ha comunicat aquest dimecres el subdelegat del Govern, Santiago Castellà, als alcaldes de Montblanc i Lilla, en una reunió que es s’ha celebrat al matí i en la qual també hi eren presents els responsables de Catalunya i de Tarragona de la Unitat de Carreteres de l’Estat.

La negativa arriba després d’un informe del Secretari d’Estat d’Infraestructures, del passat dia 27 de maig, on es determina que el «responsable» dels danys és l’empresa concessionària Acciona. Aquest document també és clar quan diu que les voladures que s’estaven fent per obrir el túnel de l’A-27 son la «causa» de les esquerdes, que van afectar 86 habitatges, causant uns desperfectes per valor de 617.000 euros.

El document també dona per bo l’informe que va fer un arquitecte independent on es feia una valoració de la situació. Tanmateix, l’advocacia de l’Estat assegura que aquesta qüestió ha de seguir la via civil i que els veïns de Lilla han de reclamar directament a l’empresa que es feia càrrec de les obres. «El que diu l’Estat és que Acciona és la responsable i això ha de servir als afectats perquè segueixin aquesta via», ha afirmat el cap de Carreteres del Ministeri a Catalunya, Vicenç Vilanova.

Els afectats havien de rebre l’import de les indemnitzacions abans d’acabar l’any 2024

D’aquesta manera, el ministeri que ara lidera Oscar Puente, no pot complir amb el compromís que va assumir el passat 18 d’octubre la seva predecessora en el càrrec, Raquel Sánchez. Aquest es produïa pocs dies abans de la inauguració de l’obra, quan en una reunió entre ambdues parts es va decidir que el Govern de Madrid avançaria els diners per tal de reparar les esquerdes i després aquest ja litigaria amb l’empresa per recuperar el cost de les indemnitzacions. Al respecte, Vilanova ha assenyalat que «al final, els que fiscalitzen han dit que no». I, ara mateix, no hi ha possibilitat de marxa enrere davant d’aquesta resolució. «No hi ha res a fer, ja que és un dictamen d’un òrgan suprem del ministeri».

L’única alternativa que el Govern Central ha ofert als afectats és el suport jurídic, a través de l’empresa d’enginyeria pública Ineco, per tal d’acompanyar-los en aquest procés que s’obre a partir d’ara.

I ara què?

La situació ha generat «indignació» i «decepció» als alcaldes de Montblanc i Lilla, tenint en compte que des de finals d’any esperaven haver pogut cobrar aquestes indemnitzacions. «Portem mesos i anys esperant i el dia de la inauguració escoltàvem a la ministra dient que estava tot resolt, i ara ens diuen que no poden pagar. Realment, o estaven mal informats, o hi va haver mala fe», ha lamentat l’alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira.

Els afectats són conscients que l’obertura de la via penal comporta una espera «d’entre tres i cinc anys» addicionals, tenint en compte que les primeres esquerdes van aparèixer l’any 2019 i tan sols algunes de les cases han sigut reparades. «Això es va allargant i la gent anirà morint i, al final, els que cobraran seran els hereus, tenint en compte que com més temps esperem més pugen de preu les obres».

Per la seva banda, el màxim representant municipal de la Vila Ducal, Oriol Pallissó, ha lamentat que «per l’Estat, 700.000 euros no és ni la xocolata del lloro, no és res, després d’una obra de 157 milions d’euros, i ara ens haurem d’arrossegar per tornar a començar. Ja no és per diners, sinó per la dignitat moral dels veïns», ha dit profundament indignat.

L’alcalde de Montblanc ha avançat després de la reunió que acompanyaran els veïns en aquesta via judicial. Així mateix, no descarten denunciar el Ministeri de Transports per haver-los «mentit» amb «falses promeses».

Els alcaldes també han demanat a la subdelegació del Govern que el Ministeri de Transports parli amb la concessionària Acciona, per tal que s’arribi a un acord abans d’anar a judici.

D’altra banda, els veïns tenen previst celebrar una assemblea els pròxims dies per decidir què faran a partir d’ara i si mantindran les manifestacions de cada dilluns.

Què han fet fins ara o tenen previst fer els representants polítics del territori a Madrid de cara els veïns de Lilla? Preguntats sobre el respecte, la diputada del PSC, Valle Mellado, assegura que aquesta formació «sempre ha estat al costat» dels veïns i que «seguirem oferint el nostre suport» fins que Acciona pagui.

Per la seva banda, la senadora Laura Castel (ERC) que aquest dilluns va interpel·lar el ministre Oscar Puente sobre aquest tema avança que «valorarem què podem fer», ja que considera que, segons la llei de procediment administratiu, «la responsabilitat és de l’administració» i, per tant, aquesta hauria d’haver anat directament contra l’empresa.

Per la seva banda, el diputat de Junts per Catalunya, Josep Maria Cruset, avança que per aquesta formació aquest «no és un tema menor» i que «si volen els vots decisius de Junts en determinades qüestions, ho hauran de resoldre». Els de Carles Puigdemont recorden que la taula de consens del Delta ja «es va resoldre així» i que si l’executiu format per PSOE i Sumar «no vol perdre votacions, haurà de buscar una solució».

l és el percentatge que suposa el cost de les indemnitzacions, uns 600.000 euros, sobre la inversió realitzada en aquest tram de l’A-27, que va pujar a 157 milions d’euros.

l Novembre de 2019. Apareixen una quinzena d’habitatges del nucli de Lilla amb esquerdes que els veïns atribueixen a les explosions per trencar el nucli rocós de la muntanya on s’obre el túnel.

l Gener de 2020. Segueixen les voladures i ja són més d’una vintena els immobles afectats.

l Juny de 2022. El Col·legi d’Arquitectes de Tarragona està acabant el peritatge dels danys als immobles per determinar les indemnitzacions a cobrar.

l Novembre de 2002. Arreglar les esquerdes costarà més de 600.000 euros.

l Novembre de 2023. Acord amb el ministeri, que es compromet a avançar els diners per reparar els danys.

Comentarios
Multimedia Diari