Els baixos medievals del segle XIV de la Rectoria de l’Espluga de Francolí ja es poden explorar a través de Google Maps. Aquesta nova visita virtual s’ha estrenat aquesta Setmana Santa i permet completar la ruta pels espais del Pessebre Vivent, que es va inaugurar el passat mes de juliol.
Mentre que altres espais del Pessebre Vivent de l’Espluga compten amb una finestra exterior que permet al visitant veure el seu interior, els baixos de la Rectoria solen estar tancats, i per fer visita presencial cal sol·licitar-ho de forma prèvia.
Ara, en canvi, estar present a Google Maps permet explorar l’espai en qualsevol moment a través d’una visita «immersiva, en 360 graus», subratlla el president de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí, Xavier Lozano. Aquí s’hi poden veure les escenes de la fusteria de Natzaret, la casa de Josep i Maria, la Sinagoga jueva i l’espai dels diorames del pessebre vivent de la Cova de la Font Major, obra de Fernando Martí. La iniciativa és obra del col·laborador de l’entitat, Josep M. Laffitte, que ha fet el reportatge fotogràfic immersiu i l’ha posat a disposició del visitant a l’aplicació Google Maps.
Com destaca Lozano, és una forma de visibilitzar i posar en valor un espai històric, «un dels més importants de l’Espluga, juntament amb l’església Vella», diu Lozano. Posa en valor que l’espai es mantingui amb l’aspecte original, conservant un conjunt d’arcades gòtiques, cubs, així com el terra original. Aquests baixos eren les cavallerisses del rector. «Ens ho hem d’imaginar com un petit palau amb cavallerisses als baixos», relata Lozano. A la planta superior és on vivia la comunitat de la rectoria, però en aquest espai sí que s’han fet reformes al llarg dels anys, mentre que els baixos s’han preservat. L’espai va acollir el Cau de l’Espluga, fins que l’agrupació va canviar d’espai i els baixos medievals van quedar abandonat durant 10 anys, fins que al 2009 es va reprendre la representació del Pessebre Vivent, amb una versió reduïda a l’interior de la Rectoria.
L’accés a l’espai es pot sol·licitar durant la ruta autoguiada pels espais del Pessebre Vivent. A més, aquesta Setmana Santa (Divendres Sant i avui), l’espai roman obert per primer cop i, ara, es podrà veure en 360 graus a través de Google Maps. A la porta de l’espai s’ha instal·lat un codi QR que permet la visita virtual amb el mòbil.