Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els espais del Pessebre Vivent de L’Espluga de Francolí es podran visitar durant tot l’any

La ruta consisteix en un recorregut immersiu que passa per una desena de punts d’interès

20 julio 2024 21:44 | Actualizado a 21 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí va inaugurar ahir una ruta pel centre històric que compta amb més d’una desena de punts d’interès i que es podran visitar durant tot l’any. Aquesta és una iniciativa que coincideix amb el 60è aniversari del primer pessebre vivent al municipi l’any 1964, segons va relatar el president de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano.

«L’any 2009 va començar el projectes de recuperació del Pessebre Vivent de l’Espluga, que s’havia iniciat el 1964, i es va decidir posar en marxa un nou format de pessebre als baixos gòtics i medievals de la Rectoria, on es van representar les primeres escenes».

Segons va afirmar Lozano, al centre històric hi ha moltes cases abandonades i, al llarg d’aquests anys, l’entitat ha fet una tasca de recerca per localitzar els espais més adequats. «Eren espais d’interès que conservaven vestigis medievals i l’essència de la vida rural, perquè havien estat poc modificats i, per tant, ens permetien fer escenes amb el rigor històric amb què fem el nostre pessebre vivent, un dels pessebres amb més alt rigor històric de tota Catalunya».

A mesura que anaven avançant en la recuperació de tots aquests espais, l’historiador Antoni Carreres, que va impulsar la Ruta Templera i Hospitalera pel nucli antic, els va proposar que alguns dels indrets es poguessin visitar i veure durant tot l’any. «Primer això era impossible –va assenyalar Lozano–, perquè quan s’acaben les representacions els espais es convertien en magatzems».

Amb el temps han aconseguit que tots es mantinguin muntats durant tot l’any i han continuat treballant per habilitar-los. És el cas de l’hort i corral de les Quitèries, un espai que es trobava totalment abandonat i que es va estrenar durant l’última edició del Pessebre Vivent. «Un cop acabada la representació del 2022, l’escena ja es va quedar visible durant tot l’any i això ens va encoratjar a preparar una ruta amb la resta d’espais», va explicar el president de l’associació.

Espais d’interès

En total, s’han habilitat una desena de punts d’interès com la recreació de la casa de Natzaret i la sinagoga al costat de l’església vella, el pou del rector, el taller del carreter, el ferrer i el cadiraire, al carrer Abadia. Al Capuig, destaquen espais d’interès com la casa del boter i celler a cal Sanjoan o l’Hostal de Betlem, a Cal Forès. Els baixos de la Rectoria són l’únic espai que no es podrà veure des de fora i caldrà demanar permís per poder accedir-hi.

De fet, la principal característica de la iniciativa és que es tracta d’un «recorregut immersiu», on els visitants van passant pels carrers i entren i surten de les cases on hi ha les escenes. D’altra banda, també han col•locat quatre fotografies gegants en finestres i portes tapiades al carrer dels Penitents, dels Templaris i del Mig, per tal d’«embellir» el centre històric.

«Les fotografies fan que les portes tapiades deixessin de ser-ho i passin a ser finestres, en les quals es veu una escena del pessebre i que, alhora, serveix també per explicar la vida dels jueus a l’Espluga medieval», va comentar Lozano, qui també va destacar el vessant interactiu del projecte.

«A les plaques informatives hem afegit uns codis QR perquè el visitant, a més de veure l’escena i llegir la informació sobre la història del lloc, podrà accedir a un vídeo per veure l’escena del pessebre que es representa en aquest lloc». D’aquesta manera, l’espectador podrà visualitzar l’indret amb tots els figurants, tal com es representa cada dos Nadals.

Comentarios
Multimedia Diari