Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

En marxa un Banc de Biodiversitat de safrà a Santa Coloma de Queralt

El principal objectiu és impulsar el coneixement del producte i evitar que es perdin alguns bulbs més antics

22 agosto 2023 10:28 | Actualizado a 22 agosto 2023 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Compte enrere per a la celebració d’una nova edició de Som Terra de Safrà a Santa Coloma de Queralt. Els preparatius d’aquesta festa comencen mesos abans.

I és que per fer-ho, hi ha d’haver safrà, que es planta a principis del mes d’agost. Diferents veïns i veïnes van participar en aquesta plantada on, concretament, es va plantar 4 quilos de safrà que son entre 500 i 600 bulbs. I és que aquesta plantada va coincidir amb la posada en marxa d’un projecte molt interessant: la posada en marxa del Banc de Biodiversitat.

El principal objectiu d’aquests projectes és preservar els diferents tipus de safrà que hi ha.

Així com explica una de les organitzadores, Teresa Balcells, el safrà és un bulb, i per tant per mantenir-lo ha d’estar plantat, no pot ser com altres que es compren les llavors i ja està. «És un bulb que es va reproduint, i va creixent», apunta Balcells.

Amb aquest Banc hi ha safrà de diversa tipologia, i així com diu l’organitzadora «si un tipus desapareix, nosaltres el podem tenir plantat, i podem evitar que desaparegui definitivament». Per dur-ho a terme, han parlat amb diversos veïns i veïnes del municipi, que sabien que en tenien de fa 80 o 100 anys d’antiguitat.

Enguany s’han plantat entre 400 i 500 bubls, uns quatre quilos, que es recolliran a l’octubre

La planta es pot plantar des de finals de juny, i fins a principis de setembre. A l’octubre fa la flor, i la resta de l’any està aturada. Es tracta, d’una planta que no cal regar-la, amb poca aigua en té suficient.

Tot i això, el canvi climàtic, i la gran sequera que hi ha, sí que s’ha hagut de regar una mica, i el Som Terra de Safrà s’ha hagut d’avançar. Històricament, se celebrava el primer cap de setmana de novembre, però des de fa temps es fa a finals d’octubre, ja que la floració ha avançat. «És cert que quan fèiem la festa ja estàvem al final de la recollida, però ara l’hem de fer abans», explica l’organitzadora.

També asseguren que el safrà és una planta «imprevisible», i per aquest motiu no hi ha grans plantacions, ja que és «difícil de saber com anirà».

A més, un altre canvi que han fet, és que fa anys, la plantada la realitzaven al matí, però amb la calor van decidir ja fa un temps fer-ho a la tarda.

Normalment, hi van persones que volen conèixer com es fa, i tenen interès pel safrà. Vol conèixer la planta, i totes les seves propietats. Mentre es planta, diferents professionals resolen dubtes, i expliquen tots els detalls del bulb, com s’ha de conservar perquè no es mori, i els productes que en surten.

Balcells fa referència a la història, i comenta que el safrà està molt vinculat a Santa Coloma de Queralt. Per això, considera que és important «recuperar el passat del municipi».

De fet, comenta que al municipi hi havia una espècie que es vinculava molt, i tenia molta importància, però ara ja no hi és. Per això volen que la població valori aquest producte, i els seus beneficis, que ha estat sempre molt relacionat amb Santa Coloma de Queralt, i que els petits productors en tornin a plantar, i tornin a apostar per ell.

Comentarios
Multimedia Diari