El Molí de Dalt de Mas de Forès, a Alcover, reobrirà les seves portes l’any vinent com a nou espai pels visitants que vinguin a la Vall del Glorieta. Tot just fa uns dies han començat les obres amb un doble objectiu. Per una banda, rehabilitar l’edifici, que es troba en molt mal estat, per a museïtzar el pis superior amb l’objectiu que esdevingui una eina didàctica i de valorització de la vall pels usuaris de la zona. Per altra banda, es vol recuperar i dignificar aquest element patrimonial, testimoni de la indústria de la zona del segle XVIII.
Intervenir en aquest espai suposava ja una urgència i «no volíem deixar que caigués a terra i haver de reconstruir-lo de zero», explica al Diari l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. «La teulada ha anat caient fruit de la deixadesa i també hi ha afectacions estructurals internes», diu. Les obres que s’estan duent a terme i que s’allargaran, mínim, durant el proper mig any, consisteixen en restaurar la coberta, consolidar l’estructura de l’edifici, netejar-lo i adequar el pis superior com a centre de visitants, que estarà obert al públic el 2022, tot cercant un turisme sostenible i coneixedor de l’entorn.
La voluntat del projecte és «poder fer una passejada per la història de la vall a l’interior del recinte en forma de petit museu, des dels seus inicis quan era un mar, tenint en compte etapes imprescindibles, donant importància als conreus, les centrals hidroelèctriques, fins avui on el turisme i l’acció social de la Fundació Ginac són la clau per entendre aquest espai», remarca l’alcalde. De fet, els usuaris de la fundació s’encarreguen de la gestió i la viabilitat de Mas de Forès i s’espera seguir comptant amb la seva complicitat també en el desenvolupament d’aquest projecte. Un cop s’obri aquest centre al públic, el visitant «podrà veure quines han estat les petjades de l’home a la vall al llarg de la història», diu l’alcalde d’Alcover.
Per fer front als 450.000 euros de l’obra, el projecte s’ha dotat de tres ajuts econòmics procedents del departament de Cultura de la Generalitat, del departament de Turisme i dels fons europeus Leader.
Amb aquest nou element, l’Ajuntament d’Alcover pretén aconseguir atraure un turisme més sostenible i respectuós amb la natura. «Visitant el museu podran entendre la vall i després visitar-la», assegura Figueras. Les entrades per poder accedir al recinte es podran comprar a través d’un web turístic del poble, que es posarà en marxa properament, i assegurarà al visitant una plaça d’aparcament. «Volem prioritzar les persones que vinguin a gaudir de la vall amb aquesta filosofia i, per això, tindran l’aparcament reservat durant tot el dia quan adquireixin l’entrada», afirma.
Patrimoni local
El Molí de Dalt és el més impressionant de tots els que hi ha al terme d’Alcover, per les seves dimensions i perquè conserva la seva fesomia. El desgast del temps ha fet que patís un alarmant deteriorament a la coberta i també a part de l’estructura de l’edifici, que està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
Una de les darreres activitats que es va donar a aquest espai va ser fa dues dècades, quan es feia servir com a corral d’ovelles. «En aquell moment, una part de la teulada es va tapar amb plàstic, la qual cosa va accelerar que es podrís la fusta», apunta l’alcalde. Per això, aquesta part és la que necessita una intervenció més urgent, però «a l’interior es pot pujar per totes les plantes i les façanes tampoc perillen», diu Figueras.