<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Gepec allibera una au rapinyaire dins del projecte inclusiu ‘Salut i Natura’

L’activitat forma part d’una nova iniciativa de voluntariat ambiental en la que participa un grup de persones de la Fundació Privada Santa Teresa del Vendrell realitzant diverses tasques

06 marzo 2023 20:00 | Actualizado a 06 marzo 2023 20:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec) va alliberar ahir un exemplar d'astor al Torrent del Lluc, al terme de Banyeres del Penedès. L’au rapinyaire va ser trobada ferida a Reus amb un trauma a l’ala esquerra que li impedia volar. Durant un any i dos mesos, ha estat recuperant-se al Centre de Fauna de Vallcalent de Lleida.

Aquesta activitat s’emmarca en el projecte 'Salut i Natura', una iniciativa que vol fomentar el voluntariat inclusiu amb la participació d’un grup de persones de la Fundació Privada Santa Teresa del Vendrell.

Segons el tècnic del Gepec, Xavier Pedro, el principal objectiu és «aconseguir que qualsevol persona pugui participar de la conservació de la natura i del medi ambient».

Voluntariat inclusiu

L’alliberament de l’astor és una de les activitats dins d’un programa de voluntariat ambiental nou que ha creat l’entitat ecologista i que s’anomena ‘Riera Viva’. El Gepec vol millorar la riera de la Bisbal, que és el principal curs fluvial de la comarca del Baix Penedès i esdevé un corredor ecològic molt important per a moltes espècies de fauna i flora.

«El que intentarem amb aquest grup de voluntaris és netejar l’espai, instal·lar refugis per a fauna i fer accions d’educació ambiental amb veïnes i veïns de municipis propers o amb l’alumnat dels centres escolars del voltant», va assegurar Pedro.

?wmode=transparent&showinfo=0&theme=light">

Els voluntaris van realitzar una formació i fa unes setmanes van desenvolupar la primera activitat a l’aire lliure. Van començar a recollir deixalles de la riera i a partir d’ara aniran visitant diversos punts per poder-la conèixer a fons. El monitor del centre ocupacional de la Fundació Santa Teresa, Gerard Monge, va afirmar que els participants gaudeixen perquè surten del centre i estan en contacte amb la natura.

El tècnic del Gepec va recalcar que «tots els alliberaments que es fan des de centres de recuperació, s’aprofiten per fer accions d’educació ambiental i explicar la importància i la funcionalitat ecològica que poden tenir aquestes espècies en el medi».

Una espècie en recuperació

L’astor que es va deixar anar és una femella jove. Les femelles poden arribar a ser el doble de grans que els mascles i es poden menjar diferents espècies com els conills, les llebres o els ratolins.

Aquesta au rapinyaire viu als boscos i destaca per la seva velocitat a l’hora de perseguir les preses. De fet, aquesta gran capacitat caçadora ha fet que a Catalunya estigui recuperant-se cada vegada més, tot i que és una espècie propera a l’amenaça.

L’au porta una anella a la pota que permetrà fer-li un seguiment, però des del Gepec van assenyalar que no es pot saber on acabarà vivint. Amb tot, s’espera que estigui per la zona, ja que just ara ha començat el seu període d’aparellament.

Comentarios
Multimedia Diari