<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Catalunya estrena Món Casteller, un museu únic a Valls

El 8 de setembre obre el nou equipament cultural i turístic situat al cor del centre històric, a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 casteller

04 septiembre 2023 14:16 | Actualizado a 07 septiembre 2023 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fet casteller, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco i tradició que ha esdevingut imatge de Catalunya al món, estrena museu. Món Casteller - Museu Casteller de Catalunya obre al públic aquest divendres 8 de setembre, a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller.

El compte enrere cap a la seva obertura al públic l’han simbolitzat avui dilluns, amb la presentació als mitjans de comunicació, les institucions impulsores del projecte amb la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, acompanyats per la directora del nou centre museístic, Míriam Mariné.

Món Casteller aixeca el teló coincidint amb els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, que a més acull una de les actuacions tradicionals del calendari casteller de Valls. L’obertura se celebrarà, però, durant tot un cap de setmana ple d’activitats populars i familiars que donaran la benvinguda al nou equipament cultural i turístic i també nou referent museístic del món dels castells i espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller.

Més enllà de la presentació de l’equipament, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estan a punt de signar el conveni que assegurarà el funcionament del museu fins a l’any 2026, moment en què es farà balanç dels quatre primers anys d’aquesta obertura i es renovarà el compromís de fer d’aquest museu casteller un espai de referència.

La consellera Garriga ha apuntat que el Museu, que «uneix cultura i identitat d’una forma immersiva i sensorial, és un homenatge a tots els homes i dones que en algun moment de la seva vida han fet pinya per pujar ben amunt». La consellera de Cultura ha destacat que el Museu és fruit del treball conjunt de les administracions implicades en el projecte, que sónl’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura. També ha ressaltat «el paper imprescindible» de la Coordinadora de Colles, «no només en aquest projecte, sinó en general perquè fan una feina constant i excel·lent».

L’alcaldessa de Valls ha subratllat que es tracta d’»un museu singular i únic, com ho són els castells, una tradició que és imatge de Catalunya al món i que ens identifica com a país” i ha posat l’accent que el nou espai és la “seu de totes les colles de Catalunya, la casa de tots els castellers i castelleres”. A més, ha assenyalat que l’obertura de l’equipament és “tot un èxit”, però ha afegit que només és un pas més, un punt i seguit perquè ha de ser “un museu viu i, com ho fan els castells, ha de continuar creixent”.

D’altra banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que “la col·laboració de la Diputació de Tarragona al Museu Casteller respon a la plena implicació de la institució amb la cultura de la nostra demarcació i del nostre país”. A més, ha apuntat que el Museu “ha d’esdevenir un nou revulsiu, amb un radi d’acció que arribarà molt més enllà de la ciutat que l’acull i que beneficiarà el conjunt de la demarcació de Tarragona”.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, ha afirmat que el Museu “ens obre les portes a compartir amb tothom la nostra passió, que fem i com ho fem, quins son els capítols més importants d’una història bicentenària que ens han portat fins on som ara, amb la possibilitat de sentir-se casteller per uns moments”. “Des de la Coordinadora de Colles és un orgull formar-ne part i animem a totes les persones que estimem els castells a fer-nos-el també una mica nostre, aprofitem-lo”, ha afegit.

La museografia compta amb un ampli desplegament de més de dues hores de material audiovisual repartit al llarg de 22 projeccions, entre les que destaca un espectacle immersiu únic però també, entre d’altres, muntatges de gran format o una proposta singular de videodansa dedicada a la rivalitat castellera, a més de pantalles tàctils interactives que permeten al visitant ampliar coneixements sobre tot el que envolta els castells. El material audiovisual és però només una part d’una museografia que al llarg dels 2.800m2 de l’equipament converteixen Món Casteller en un centre museístic d’experiències per sentir i viure les emocions dels castells.

Relat expositiu

El relat narratiu de la museografia s’inspira en els principis rectors dels castells, glossats per Josep Anselm Clavé amb el conegut lema «força, equilibri, valor i seny» que, des de fa més de 150 anys, identifica el fet casteller. El visitant s’endinsarà pel museu en una dramatúrgia estructurada en tres actes, a mode d’introducció, nus i desenllaç. Així, la visita arrenca a la mateixa planta baixa del museu i només accedir-hi, el públic ja intuirà parcialment el relat del primer dels grans muntatges, en aquest cas dedicat al «Valor». L’audiovisual es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat al pujar a la primera planta i ens apropa a la dimensió més humana dels castells, amb la mirada de dues castelleres i dos castellers que amb la seva passió ens conviden a iniciar el viatge per la resta del museu.

Ja a la sala central es concentra el segon acte dedicat a «l’Equilibri i el Seny». Així, al nucli central s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a traves de nodes circulars que ens recorden pinyes, s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altres aspectes. També ocupa un espai destacat un particular joc que permet al visitantexperimentar part de les sensacions d’aixecar un castell. A més, una àmplia cronologia que envolta tota la sala amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història dels castells o un espai aïllat i immersiu per descobrir les característiques de la música castellera són altres elements que el públic descobrirà en aquest àmbit.

El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la «Força», amb una instal·lació multimèdia immersiva per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell, en un muntatge que esdevé el colofó final de la visita. D’aquesta manera, en el seu conjunt, el Museu Casteller combina el rigor propi d’un centre d’interpretació cultural amb innovadors recursos narratius que busquen activar el públic i convidar-lo a seguir descobrint els valors, la màgia i l’espectacularitat dels castells. El recorregut compta així amb diferents moments d’intensitat, que transiten entre l’emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius per tal de transformar la visita en una experiència d’emocions i descoberta.

«Camises», primera exposició temporal

El Museu Casteller compta, a més de l’àmbit de l’exposició permanent, amb un espai específic que acollirà també exposicions de caràcter temporal. Per a l’obertura, aquest espai s’estrena ja amb l’exposició «Camises», una proposta artística que acull les camises del més d’un centenar de colles en actiu i que les mateixes entitats han donat al Museu Casteller. La col·lecció és part de l’inventari fonamental del museu, en un bosc de camises i diversitat de colors que esdevé el millor reflex per entendre la gran pluralitat social i cultural del món casteller.

Espai Educatiu: aprendre dels castells

El museu incorporarà una àmplia proposta d’activitats educatives per a escoles i grups basades en l’aprenentatge del món casteller des dels valors. Aquestes propostes estimularan l’observació i el descobriment, per imaginar, crear i recrear, jugar, manipular o participar. Per això mateix, a l’Espai Educatiu del Museu Casteller, un servei que compta amb el patrocini de Repsol, s’hi vol fomentar, de manera divertida, l’educació en valors mitjançant el coneixement, la sensibilització i el respecte per l’entorn cultural i el patrimoni del territori i del món casteller.

El museu oferirà també activitats per a tota la família que combinaran la visita amb jocs dinàmics. Així, el centre museístic sumarà visites gamificades que convidaran a conèixer l’equipament amb estratègies didàctiques i activitats amb les que els més petits i tota la família participaran d’una experiència col·lectiva que incorporarà, a través del joc, els racons i diferents espais del museu.

Al cor del de Valls

L’edifici del Museu Casteller, obra del reconegut arquitecte Dani Freixes, s’aixeca en un nou espai que la ciutat de Valls ha guanyat i que uneix les històriques i emblemàtiques places porxades del Blat i de l’Oli, al cor del Centre Històric. El fris blanc de la façana, les grans parets de vidre que obren l’espai al visitant i un gran pati circular de 9 metres de diàmetre del que s’enlaira una torre de llum de 15 metres d’alt són alguns dels elements identitaris del nou edifici.

La seva ubicació a tocar de la plaça del Blat com a Km0 casteller té a més, entre d’altres atractius, la seva proximitat amb tot l’àmbit del Call Jueu i el conjunt de l’església de Sant Joan i el seu campanar, el més alt de Catalunya, en un entorn declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. A més, el nou museu formarà part de la futura anella cultural de Valls, amb 6 equipaments públics que se situen a menys de 100 metres l’un de l’altre i dels que tres són ja una realitat (la Biblioteca Carles Cardó, l’Espai Jove i el mateix Museu Casteller) i tres estan encarrilats (l’Escola de Música Robert Gerhard, la Casa de la Festa o el Centre Cívic).

Ara un cap de setmana d’actes per l’obertura i, a l’octubre per Santa Úrsula, festa castellera

L’entrada en funcionament del Museu Casteller de Catalunya aquest divendres 8 de setembre comptarà amb una programació especial d’obertura amb actes populars i familiars. L’estrena del museu coincideix amb la Festa Major del Centre Històric de Valls i per això, als actes programats amb motiu de l’obertura, s’hi sumen també activitats de les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou. Durant tot el cap de setmana, la plaça del Món Casteller serà l’epicentre festiu amb xanquers, contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales o tallers castellers, d’origami o pintacares. A més, la Mulassa de Valls, el Ball de Bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil «Ocells del Bosc» seran protagonistes de la festa (més informació sobre els actes). Les activitatsd’aquest cap de setmana del 8 al 10 de setembre seran ara les primeres per celebrar l’obertura del Museu Casteller, però ja a l’octubre, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula i epicentre casteller de la temporada, també s’han previst noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles.

Entrades i descomptes

Les entrades per visitar el Museu Casteller es poden adquirir a través del portal web del centre (www.museucasteller.cat), des d’on també es pot accedir als diferents descomptes i bonificacions. L’entrada general per visitar el Museu Casteller és de 8,80€, però s’apliquen descomptes amb entrades a meitat de preu (4,40€) a joves d’entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants. També es poden beneficiar de descomptes les persones a partir de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60 euros. L’entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat. Entre els serveis que ofereix el Museu Casteller també es pot reservar la visita guiada a l’exposició permanent (suplement de 3,30 euros). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s’han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.

Comentarios
Multimedia Diari