«L’església parroquial de Sant Pere de Mont-ral és vella –fou construïda el 1194–. Passen els anys i necessita un manteniment». L’alcalde, Francesc Xavier Pagès, reconeix que s’han fet reformes al llarg dels anys, però que cal fer-ne més per evitar que vagin caient trossos. Així ho ha demanat a l’Arquebisbat de Tarragona –propietari del temple– a l’igual que la titularitat o la cessió del cementiri de Farena, perquè necessita una reforma que l’Església no està fent.
L’església de Mont-ral es troba a la part més alta –i també aïllada– del nucli urbà. De l’origen de la seva construcció se’n conserven l’absis, la portalada i la base del campanar. En el seu dia es va canviar el sostre del campanar. A falta d’una avaluació de l’arquitecte, hi ha hagut petits despreniments de la volta de la nau, que s‘han produït quan no havia ningú dins. També pateix el contrafort que aguanta l’accés a l’església des del carrer.
L’església només s’utilitza per fer-hi misses els mesos de juliol i agost. Durant la resta de l’any està tancada al culte, excepte en cassos molt extraordinaris. Sí que durant les festes de Nadal l’Ajuntament aprofita per fer-hi el concert.
Al llarg del temps s’hi han efectuat diverses obres d’ampliació i reforma. La més important es va realitzar durant el segle XVIII, període en què es reconstruí la part superior del campanar.
Fa aproximadament un mes i mig, l’Ajuntament es va posar en contacte amb l’Arquebisbat. «Ens van dir que ja ho miraran», comenta l’alcalde.
La segona petició
Una segona petició que han fet arribar a l’Arquebisbat és la cessió de la titularitat o en ús del cementiri de Farena, un equipament que l’Ajuntament considera que és un bé immatriculat per l’Església. Segons Pagès, un veí l’havia cedit en el seu dia al poble i també tenen un paper que els donava la titularitat, «però l’Església va aprofitar per immatricular-lo».
El cementiri, que no és molt gran, fa uns 30 anys que es va construir. S’hi continua enterrant gent, principalment de veïns d’aquesta pedania i altres que viuen fora però que en tenen els seus orígens.
«No sabem exactament la gent que hi ha enterrada perquè no portem la gestió», reconeix l’alcalde. «La gent del poble vol un cementiri arreglat. I ho reclama a l’Ajuntament, que no podem fer-hi obres perquè no és nostre». Per això, reclama que els donin la titularitat o que els cedeixin a llarg termini. D’aquesta manera. el Consistori es podria implicar en la millora que reclamen les veïns. «No tindríem problemes per fer-nos càrrec», reconeix Pagès.