Agents Rurals: guardians del medi natural és l’exposició inaugurada ahuir al Port de Tarragona. Proposa un itinerari per la història del Cos d’Agents Rurals que porta més de 35 anys treballant per a la protecció del medi natural i la biodiversitat des de totes les comarques de Catalunya i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa, així com els Grups de suport i els Grups especials amb què s’ha dotat el Cos per poder dur a terme actuacions altament especialitzades.
A Tarragona, la mostra hi serà al Refugi 1 (Sala 2) del Moll de Costa del Port de Tarragona fins el dia 17 de març. L’exhibició dels prop de 24 plafons es complementa amb objectes històrics del Cos d’Agents Rurals i peces audiovisuals de divulgació. L’horari de visita és de dimarts a dissabtes de 10 a 13h i de 16 a 19h. Els diumenges i festius d’11 a 14 h.
El dissabte dia 24, a les 11 del matí, el comissari de l’exposició, Andreu Momblan Villacañas, oferirà una visita guiada i seguidament a les 11.30 tindrà lloc un taller de petjades de fauna salvatge amb fang adreçat als més joves de la família. A la una de la tarda es farà un avistament d’aus en les instal·lacions del Port.
del Moll de Costa
La mostra fa un viatge pel gran ventall de feines que realitzen els agents rurals. Destaquen les feines relacionades amb la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. Una de les eines de prevenció és el Pla Alfa que és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal.
Un altre àmbit de treball dels agents que la mostra posa de relleu és el que té a veure amb el terreny forestal i la seva gestió i la dels recursos naturals. Són feines fonamentals dels Agents Rurals en aquest àmbit: el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.
A l’exposició també s’explica com els agents rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema o com protegeixen el fons del mar; preserven espècies protegides com l’ós i el llop; lluiten contra el tràfic d’animals; combaten el furtivisme i els enverinaments; fomenten el respecte pels Espais Naturals Protegits, la flora i la fauna; lluiten contra la contaminació al medi natural; i tenen cura, entre d’altres, del patrimoni cultural que existeix a la natura fent inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.
Grups especialitzats
La mostra presenta els grups especialitzats del cos. Són el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (drons), el de Suport de Fauna i Flora, el de Suport Marí i el de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: de Col·laboració amb la Justícia, de Verins i Antifurtivisme, Caní i de Captura de Fauna.
L’any passat, el cos va atendre directament un total de 166.206 trucades procedents de tot el territori català. Això suposa que atén diàriament una mitjana de 455 trucades de persones que demanen informació sobre algun aspecte de les competències de la policia de medi ambient.