Un recorregut per les dones al llarg del temps i les històries amagades

El Museu d’Història ofereix diferents cicles divulgatius i altres que encetarà a l’estiu

18 mayo 2021 09:26 | Actualizado a 18 mayo 2021 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any passat es complien dues dècades de la proclamació de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, al web de l’Ajuntament de la ciutat es poden trobar tot un seguit de materials que expliquen el procés real de la candidatura i l’obtenció d’aquest reconeixement per part de la Unesco. 

Així mateix, pel que fa a la divulgació, el Museu d’Història disposa de dues línies principals. «Arran de la pandèmia hem generat una sèrie de cicles de vídeos que parlen del paper de la dona a través de la història», assenyala Cristòfor Salom, director del Museu d’Història. Com a exemple d’aquestes dones, Les medievals, amb Coral Cuadrada; Minerva, guerrera i protectora, amb Joana Zaragoza o Les heroïnes del Setge de 1811, amb M. Dolores Gimeno Pujol. En la mateixa línia, la institució disposa dels vídeos referents a Les històries amagades, de les quals s’estan gravant nous episodis. Una altra de les apostes és el cicle Quan els objectes parlen. La peça del mes, proposta que va haver de canviar el format arran de les mesures contra la Covid-19. Així, Cristòfor comenta que si bé abans es feien conferències al hall de la Casa Castellarnau, al carrer Cavallers, «actualment l’exposem a l’aparador de la casa, acompanyada amb un petit vídeo. L’objectiu, però, és millorar el producte», afirma. Tots aquests materials estan disponibles per a la ciutadania al web. 

Tarragona amb els ulls de...

Aquest 2021, això no obstant, se celebren tot un seguit de visites al llarg de tot l’estiu dintre del cicle Tarragona amb els ulls de... Es tracta d’una ruta teatralitzada sobre el jurista i precursor de l’arqueologia moderna, Lluís Pons d’Icart, una figura que torna a cobrar vida 500 anys després pels carrers de la ciutat, de la mà de l’actor Jaume Martell. «És una iniciativa impulsada per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV (ComCiència), que nosaltres obrim a la ciutadania», explica Salom. A continuació d’aquesta es farà amb el gran científic Martí i Franquès, també de la mà de Jaume Martell. Així les coses, es mostra la Tarragona del Renaixement i la del canvi de segle, del XVIII al XIX, «amb personatges de primera línia», com ressalta el director.
De la mateixa manera, el Museu d’Història de la ciutat continuarà les rutes modernistes, amb la particularitat de poder gaudir de llocs tancats, com ara el Teatre Metropol, obra de Jujol. «Es farà una passejada urbana, per acabar al Mercat amb una sorpresa». I de cara a l’hivern, es recuperarà la Tarragona llegendària, «amb recorreguts amb algunes de les llegendes de la ciutat». 

Finalment, L’escola visita Tarraco és una iniciativa que es reprendrà de cara al proper curs escolar. «La nostra intenció és que tots els nens i nenes del nostre entorn immediat facin una visita que tingui un valor afegit. És a dir, que puguin interactuar virtualment, amb materials facilitats per nosaltres mateixos amb la idea que sigui una activitat col·lectiva. No volem l’individu, sinó el col·lectiu». 

Tota la informació i materials divulgatius al web de l’Ajuntament: https://www.tarragona.cat/patrimoni/museu-historia/horaris

Comentarios
Multimedia Diari