<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tarragona suma 10 espais fluvials al dispositiu d’informadors ambientals

La Diputació de Tarragona col·labora amb aquesta acció, impulsada per la Generalitat de Catalunya fent tasques de coordinació i de seguiment i oferint formació a les persones que se n’encarregaran

12 julio 2024 13:56 | Actualizado a 12 julio 2024 13:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 10 espais naturals protegits de la demarcació de Tarragona formaran part aquest estiu del dispositiu d’informadors ambientals que Acció Climàtica impulsa per vetllar per un accés responsable i ordenat. La Diputació de Tarragona col·labora amb aquesta iniciativa, formant, coordinant i fent seguiment de l’equip de persones que faran tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències.

En concret, donaran servei a 10 espais fluvials molt freqüentats i amb risc de massificació: al niu de l’Àliga- riu Glorieta (Alt Camp), al Toll de l’Olla i Font de la Llúdriga – riu Brugent (Alt Camp i Baix Camp), als gorgs del riu Gaià i del riu Brugent (Alt Camp), a l’Albereda de Santes Creus (Alt Camp) i a les Tosques de Capafonts (Baix Camp). Així mateix, també hi haurà informadors i informadores ambientals que donaran servei a les zones de les Olles i de la Fontcalda (Terra Alta), dos dels espais fluvials amb més pressió a les Terres de l’Ebre.

Precisament, el Paratge de l’Albereda de Santes Creus, propietat de la Diputació de Tarragona, ha estat l’escenari de la presentació del dispositiu, que arriba per primera vegada a la demarcació de Tarragona.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina enguany prop d’un milió d’euros a la contractació d’informadors i informadores ambientals per garantir aquest estiu un accés responsable i ordenat als espais naturals protegits del país, sobretot zones fluvials on hi ha risc de massificació. El dispositiu, que es desplegarà a les demarcacions de Girona, Catalunya Central, Tarragona, Terres de l’Ebre està format per 55 informadors i informadores ambientals. Així mateix, també es reforça l’atenció als parcs naturals de la Generalitat amb 134 informadors més. Per a fer-ho possible, s’ha implementat un model de col·laboració amb les Diputacions de Tarragona, Girona i Barcelona.

Des de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, diputada de l’Àrea de Transició Ecològica, ha destacat que “creiem que l’educació ambiental i la sensibilització de la ciutadania envers els espais naturals són la clau per la seva preservació”. Per aquest motiu des de la Diputació de Tarragona ens hem sumat a aquesta acció que arriba enguany a la nostra demarcació, com a coordinadors dels informadors i informadores que estaran en els 9 espais de la demarcació”. En aquest sentit, “ja hem iniciat la seva formació i durant tota la campanya els donarem suport i assistència perquè sigui un èxit”, ha afegit.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat que “el dispositiu és una acció visible que forma part d’un pla més ampli, que des de fa temps estem desplegant arreu del país, especialment a les zones que durant l’estiu reben més visitants, per garantir un accés ordenat als espais naturals, sensibilitzar a la ciutadania i fomentar bones pràctiques i garantir un bon equilibri entre el gaudi d’aquests indrets i la seva conservació”. “Vam començar amb una prova pilot a la demarcació de Girona i any rere any hem anat estenent el dispositiu arreu del país amb molts bons resultats”, ha destacat Vilahur

Les informadores i els informadors ambientals realitzen tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinen amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals i els guardes rurals. També realitzaran tasques de recollida de dades per analitzar i estudiar amb posterioritat el funcionament del servei i de les mesures de regulació.

L’any passat el dispositiu va atendre més 277.000 visitants i les problemàtiques més comuns detectades estaven relacionades amb l’excés de soroll, l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, l’acumulació de deixalles o el fet de portar els gossos sense lligar.

Parcs naturals

A més del dispositiu en els espais fluvials de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també desplegarà més informadors i informadores ambientals als parcs naturals de la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època registren un major nombre de visitants. En total, hi haurà 134 persones.

La presència dels informadors es complementarà amb altres mesures per regular l’accés i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural com ara zones d’estacionament regulades, l’habilitació de autobusos llançadora o el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles.

Comentarios
Multimedia Diari