El Diari parla amb l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, dies abans del tret de sortida de les Festes de Santa Tecla. Explica els seus actes preferits i les seves preocupacions.
Santa Tecla són les millors festes de Catalunya?
Sense cap mena de dubte. Per molts motius: per història, de tradició, per qualitat, perquè sabem com fer-ho per compaginar el modern i actual amb el més tradicional, i perquè, a més, la nostra ciutat és patrimoni de la humanitat. Els tarragonins som gent hospitalària i amable, que ens agrada passar-nos-ho bé de manera sana.
Quin acte recomanaria a una persona que visqui enguany les festes per primera vegada?
A nivell personal, per mi, l’entrada del Braç de Santa Tecla és un moment inexplicable, que només els que ho vivim ho podem sentir. L’obertura de les portes de la Catedral, els pilars, el soroll, la pòlvora... éÉ el moment de màxim tarragonisme. Ara, també he de dir que la Baixada de l’Àliga és impressionant.
Enguany hi haurà un carrer on no hi haurà foc i la música serà més fluixeta, conegut com el carrer del silenci, per a aquelles persones amb sensibilitat acústica. Santa Tecla és una festa adaptada a tots els públics?
Encara no, però estem pel camí de ser-ho. El carrer del silenci és un primer pas. A més, també tenim la Festa per a Tothom que fa una feinada increïble. És important tenir clar que no tots som iguals, però tots tenim dret a gaudir de la festa.
Per què s’aposta per la descentralització de la festa?
Volem potenciar-ho, per això apostem per escenaris com l’Anella Mediterrània o el Parc Francolí. Estàvem carregant d’actes la Part Alta, i tampoc és just. Hi ha coses que no poden sortir del cor de la ciutat, però n’hi ha d’altres que són pertinents. És el cas del concert d’Estopa a l’Anella.
I com anirem fins l’Anella?
Posarem autobusos i habilitarem prop de 500 places d’aparcament. Recomanem anar-hi aviat, tot i que, ara, amb els nous accessos del PP10, s’hi arriba molt bé.
Fa por enguany l’afluència de la Baixada de l’Àliga, tenint en compte que és dissabte?
Sí, fa respecte. Per això he demanat a la Urbana un plus de seguretat. M’han de passar propostes. Per això també hem apostat per diversificar públic, programant el concert de Figa Flawas i Mushka al Parc del Francolí.
Tenen suficients recursos les entitats per organitzar tants actes durant les festes?
Moltes d’elles fan activitats pròpies per treure diners, com per exemple vermuts. Les entitats fan una gran tasca i tenim clar que sense elles no hi hauria aquestes festes. L’Ajuntament els hi dóna suport, però no tot pot recaure a les esquenes municipals.
Què opina sobre el debat de la seguretat als castells?
Fa anys que està sobre la taula, sobretot quan hi ha un accident com ha estat el cas. Les colles ja prenen moltes mesures de seguretat, però ja sabem que pujar en un castell de nou té els seus riscos. Celebro molt que la petita de la Colla Vella estigui donada d’alta.
Als balcons municipals hi seguiran havent polítics o seran per la ciutadania?
Això és un tema de protocol. Ni entro ni surto. Només he de dir que jo vaig veure la diada castellera de Sant Magí des de les escales de la Catedral.
Però quan governava ERC es van fer sortejos entre la població per pujar als balcons...
És una mica complicat de fer. Insisteixo, és un tema dels companys de Cultura i de protocol. Em semblarà bé el que decideixin. Jo, quan puc, ho miro des de la plaça. Per Santa Tecla em tocarà estar al balcó i ho faré sense problema.
Quin és l’acte que no es perd per a res del món?
Qualsevol actuació del Ball de Dames i Vells. Ja m’agradava abans, imagina’t ara que hi surto (Diu, rient).
Alguna recomanació?
Que la gent s’ho passi bé, però amb cap. Són molts dies i ens hem de dosificar. Com deia el meu pare sempre: «El cap està per pensar i els peus per caminar».