<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Festes segures per les dones i el col·lectiu LGTBIQ+: el repte

Des de la Conselleria d’Igualtat de l’Ajuntament s’han ampliat les veles de Punts Lila i Arc Iris i el personal voluntari. En canvi, la perspectiva de les associacions feministes va més enllà

14 septiembre 2023 09:50 | Actualizado a 14 septiembre 2023 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Santa Tecla és sinònim de gent, aglomeracions i festa. La ciutat desperta durant aquestes dates i els carrers s’omplen per les festes més esperades de l’any. En general, un bon ambient d’entusiasme i alegria. Tot i això, hi ha qui trenca aquest to i complica l’ambient amb les seves agressions físiques o verbals. I, com sempre, les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ es troben en el punt de mira. Precisament per això cal pregunta-se com són les festes de Santa Tecla per tots ells i elles.

Durant el 2023 s’han registrat a Catalunya 210 incidències per LGTBI-fòbia, segons les dades que ofereix l’Observatori Contra l’Homofòbia. I, segons l’Institut Català de les Dones, aquest any s’han donat 10 feminicidis. Aquestes dades evidencien que els carrers encara no són segurs per les dones i les persones del col·lectiu LGTBIQ+.

Des de la Conselleria d’Igualtat de l’Ajuntament s’ha fet una preparació concreta per garantir la seguretat i el benestar d’aquestes persones. «Ens agradaria moltíssim que aquests protocols i serveis de prevenció i atenció a les conductes sexistes i LGTBIQ+ fòbiques no fossin necessaris, però malauradament encara no vivim en una societat lliure de violència.

És per això que treballem dia a dia perquè tothom, independent de la seva condició sexual, gaudeixi de llibertat i igualtat real». Així ho ha declarat Cecilia Mangini, Consellera d’Igualtat. A més, ha explicat que a banda de les accions que es duen a terme durant l’any, s’ha ampliat el personal i el nombre de veles de Punt Lila i Arc Iris als punts on es trobarà més gent aquesta Santa Tecla.

Enguany han augmentat el nombre de Punts Lila i Arc Iris, així com el personal mòbil

A més, des de la conselleria asseguren que també s’ha ampliat el nombre de persones que treballaran per la prevenció i atenció vers les conductes sexistes i LGTBIQ+fòbiques. Cada Punt Lila i Arc Iris comptarà amb cinc persones degudament identificades (i entre elles les parelles itinerants). El dia 16 de setembre hi haurà 13 persones i el dia 22 de setembre en seran 18.

Cal anar més enllà

Des de l’Ajuntament s’assegura la presència de punts d‘atenció i personal. Però, és suficient? La visió institucional és clara, però cal anar més enllà.

L’associació transfeminista i interesccional Fridas va sorgir el 2017. S’encarreguen de crear un espai de llibertat i diversitat on debatre les diferents qüestions i inquietuds intel·lectuals i experiencials de la vida feminista.

La Marjorie Machado hi forma part. «Sempre que es dediquin més recursos per preservar la seguretat i dissidències ens semblarà bé. Però la nostra experiència amb els Punts Lila i Arc Iris és que una persona del col·lectiu o una dona només hi acut si és extremadament greu», exposa Marjorie. Segons ella, hi ha altres formes de garantir la seguretat d’aquestes persones. «Tota la ciutadania hauria de ser un punt lila. Necessitem la complicitat de tot el món».

Les integrants de Fridas van participar en un festival on totes van posar-se un braçalet per estar presents al mig de la festa. «Els Punts Lila mòbils són més efectius. Malauradament, Santa Tecla no són unes festes segures per les dones i el col·lectiu. Ens hem de cuidar entre nosaltres».

El protocol en cas d’agressió no contempla l’aturada de la festa. Des de Fridas l’opinió és clara: «s’encenen les llums, es busca l’agressor i se’l fa fora del recinte. Hem de ser nosaltres qui hem de ser allà assenyalant-lo per poder gaudir de la festa».

En tot cas, des d’ambdues parts s’espera que les festes transcorrin sense cap problema i tothom pugui estar segur als carrers. La gent que vulgui gaudir de Santa Tecla serà benvinguda. Els agressors, que es quedin a casa.

Hi ha tres telèfons disponibles: 112 Emergències, 092 Guàrdia Urbana i 900 900 120 Línia Oberta 24 h amb atenció especialitzada.

Comentarios
Multimedia Diari