Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Quan els castells traspassen fronteres

La plaça de la Font acollirà demà la Diada Internacional, preludi del Concurs, amb les colles castelleres de Madrid, París, Copenhague, Andorra i Londres

29 septiembre 2022 21:00 | Actualizado a 30 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Castellers of London, Castellers de París, Xiquets de Copenhaguen, Castellers d’Andorra i Colla Castellera de Madrid. Aquestes cinc colles seran les protagonistes de la Diada Internacional, que tindrà lloc demà al matí –12 h–, a la plaça de la Font, com a preludi del Concurs de Castells. El Diari ha volgut parlar amb alguns dels responsables d’aquestes entitats, per saber com van néixer i per conèixer algunes curiositats, com el color de la camisa, els dies d’assaig o la millor actuació.

La Colla Castellera de Madrid va néixer el gener de 2017, com una secció més del Cercle Català de Madrid, entitat que fa més de 60 anys que fomenta la cultura catalana a la capital espanyola. «Un grup de Facebook de catalans a Madrid va ser el que va acabar d’animar la cosa», explica Ferran de Batlle, qui actualment és el president de la colla. La trajectòria castellera de De Batlle va començar amb els Marrecs de Salt. Ell és de Girona, però, per motius de feina, va mudar-se a Madrid fa cinc anys. «Tres dies després de la meva arribada, hi havia el primer assaig. Hi vaig anar», recorda qui va ser el primer cap de colla.

De Batlle reconeix, com ha passat a totes les colles castelleres d’àmbit internacional, que s’ha perdut molta massa social després de la pandèmia. «Havíem arribat a ser més de 100», diu. Actualment, la meitat de la colla són catalans que viuen a la capital i l’altra meitat, madrilenys.

La colla assaja dos cops per setmana, dimecres i divendres, en una nau, a Vallecas, ubicada molt a prop de l’estadi del Rayo Vallecano. A més, han actuat enguany una dotzena de vegades a places i parcs de la ciutat. «Els ajuntaments ens demanen que col·laborem en les festes. En alguna contada ocasió, ens paguen», explica De Batlle. La colla de Madrid encara no ha fet tres castells de sis en una mateixa diada. Els de la camisa vermella venen a Tarragona per fer-ho.

Castellers d’Andorra

Juli Peña és el representant dels Castellers d’Andorra. Ell va ser un dels impulsors. Va arribar al Principat l’any 2001, també procedent de Girona i dels Marrecs de Salt –d’on va ser membre fundador–. Els primers anys pujava i baixava quan hi havia actuacions importants de la seva colla. «Un dia em van posar el cuquet de crear una colla a Andorra. Tenia l’experiència i el full de ruta clar», explica Peña. L’any 2014, el projecte ja era una realitat.

El 70% de la colla són persones nascudes a Andorra. La resta, catalans que viuen al Principat. «Els primers anys van ser molt xulus. Totes les colles volien venir aquí a passar el cap de setmana i fer castells. Ara la cosa s’ha tranquil·litzat bastant», diu Peña. La colla assaja a l’escola Andorrana de Santa Coloma, els dimarts i els divendres. L’objectiu de demà és fer allò que ells diuen «Tripleta andorrana», 3 i 4 de 6 i 4 de 6 amb l’agulla. «Per nosaltres, la plaça de la Font és molt important. És on vam tenir més poder de convocatòria. L’any 2016 vam arribar a tenir cent i picu camises», explica Peña.

Castellers de París

La història dels Castellers de París es remunta al 2014, quan la Colla Vella dels Xquets de Valls van actuar a París per la campanya Catalans want to vote. El juliol de 2015, naixia la colla.

Assagen els dimecres al vespre a ple carrer, davant de la Universitat Pierre Marie Curie i, la tarda de diumenge, a un centre cultural públic del nord de París. La colla participa en les diades internacionals que s’organitzen aproximadament un cop l’any. «Són cites importants per nosaltres perquè, gràcies a la presència d’altres colles, tenim pinya per poder fer castells de 6», explica la Laia Casamiquela, membre de l’entitat. També es fan actuacions més petites a París. Casamiquela, de 32 anys, és de Parets del Vallès i va començar a fer castells quan va marxar a viure a Sants, amb els Borinots. Forma part dels Castellers de París des de desembre de l’any passat i, actualment, és cocap de colla dels Castellers de París. Diu que el 80% de la colla fa menys de mig any qee han tingut el primer contacte amb els castells, la qual cosa suposa que s’ha d’ensenyar de zero. Venen demà a Tarragona a fer el 4 i el 3 de 6 i el pilar de 4 per sota. Primer intent de castells de sis, després de la pandèmia.

Les colles internacionals asseguren que han perdut massa social després de la pandèmia
Comentarios
Multimedia Diari