Exteriorment, és una casa més de totes les que hi ha a Fontscaldes, al terme municipal de Valls. Res fa presagiar que al seu interior s’hi amaga un espectacular pessebre que cada any va creixent des de fa més de tres dècades. Les golfes de la casa de Martín Garcia, veí del poble, s’estan quedant cada cop més petites per acollir una instal·lació de grans dimensions que cada any té nous detalls.
Ell és autodidacta en això de construir pessebres i confessa que n’ha après amb els anys, mirant vídeos o consultant fòrums a internet, però des que era un nen, li fascinen les figuretes nadalenques. «Recordo amb els meus pares que fèiem sempre el pessebre a casa i jo amb els meus fills he fet el mateix», explica en Martín al Diari.
Fa uns 30 anys va decidir provar de fer un pessebre més complex, substituint any rere any les figures habituals de plàstic per altres més elaborades. El resultat d’anar afegint millores és el d’un espectacular muntatge amb increïbles detalls de moviment, aigua i llum que ha hagut de posar a les golfes de casa, ja que al menjador no tenia prou espai. A més, des de l’any passat, ni tan sols els desmunta per la complexitat i les dimensions que té.
El seu, és un pessebre creixent, ja que cada any incorpora novetats i millores. «Enguany he fet que les ovelles i les gallines es moguin, he fet el llac més gran i he canviat el sistema de la cascada perquè surti més aigua», explica orgullós. De fet, només prement un interruptor, el pessebre cobra vida, els animals i els personatges es mouen, l’aigua brolla i els llums s’encenen. Les figures humanes que hi ha són comprades però moltes les modifica ell mateix o amb l’ajuda de la seva dona, Raquel, que l’acompanya en aquesta aventura.
Pel que fa al rigor històric dels escenaris, Garcia es pren algunes llicències i afegeix la seva imaginació. Així doncs, el pessebre mostra Miramar, Fontscaldes o altres llocs del territori. «En aquella època tampoc hi havia fanals i jo n’he posat», confessa.
En els darrers 30 anys, ha invertit uns 600 euros anuals en les millores, per la qual cosa, el seu pessebre està valorat en més de 18.000 euros.
Cada any més visitants
Cada any, unes 300 persones es desplacen fins a casa d’en Martín i la Raquel durant aquestes dates per a descobrir el seu pessebre. «El boca-orella fa molt, tot i que aquest any amb la pandèmia intento que vinguin en grups reduïts», explica ell.
Amb aquesta afició, «gaudeixo moltíssim, se’m passen les hores volant i quan l’ensenyo a la gent, encara m’agrada més», diu.
Tot i que encara no ha passat aquest Nadal, ja té en ment quines millores introduirà pel 2021. «Incorporaré l’electrònica, posaré sons als animals, amb diferents altaveus, afegiré més llum i farà un gir molt gran».