Els danys estructurals que afecten l’església parroquial de Sant Feliu de Constantí van determinar que el mes de març passat el temple fos tancat al culte, per tal de preservar la integritat de les persones.
La reparació de les escletxes produïdes tant a l’interior com a l’exterior de l’edifici fan que la seva reparació sigui una empresa complexa i costosa, motiu pel qual, a hores d’ara, s’ignora quan i com es podrà dur a terme la seva rehabilitació, que es pot allargar en el temps.
Davant d’aquesta disjuntiva, recentment s’ha reunit l’assemblea parroquial en el decurs de la qual, a instàncies de la Comissió d’Obres, s’ha plantejat la possibilitat de construir un edifici funcional i sobri, amb capacitat suficient per facilitar l’activitat religiosa parroquial, en el temps que pot durar l’obra de l’església.
Fins ara s’està utilitzant una de les dependències del Centre Parroquial, amb capacitat per a només un centenar de persones.
Segons Miquel Àngel González, membre de la Comissió d’Obres, si de cas prosperés aquesta proposta, «només es duria a terme amb el consentiment de les persones que hagin col·laborat amb les seves aportacions a l’obra de l’església» destinant-hi llavors les seves aportacions.
Aquesta «església provisional», segons el rector Joaquim Claver, es construiria en un solar propietat de l’Arquebisbat de Tarragona on encara resten alguns petits vestigis de l’antiga església constantinenca. Claver explica que el local construït «podria després utilitzar-se per a altres usos de la parròquia».
D’altra banda, cal ressaltar que des de l’any 2013 les aportacions per a les obres de l’església han permès finançar els apuntalaments preventius i les proves tècniques per als estudis geològics, amb un cost de 123.150,60 euros, un gest que el rector, Joaquim Claver, ha agraït públicament.
Contràriament a les aparences, des del 2013 no s’ha paralitzat ni un moment el procés endegat per a la rehabilitació de Sant Feliu. Com bé diu el capellà, «el fet de no veure màquines al carrer no vol dir pas estar de braços plegats». I és que els estudis i els informes sovint resten a l’espera de respostes; la complexitat de l’obra, la necessitat d’avançar amb pas segur, sense precipitacions, és el més assenyat. Per al responsable de la parròquia de Constantí, el que més preocupa és tot aquest treball previ d’estudi i diagnosi «per encertar en la solució».
Calen 1,5 milions d’euros
A causa dels greus problemes estructurals que afecten l’edifici, les grans decisions es prendran de forma conjunta, a través de la comissió mixta formada per representants de l’Ajuntament de Constantí i la Parròquia, entre ells el mateix alcalde i el rector. A més a més, s’ha creat una nova comissió per a la recaptació de recursos, a través d’una campanya dirigida al ciutadà, empreses, indústries, i administracions, sense oblidar la implicació de l’Arquebisbat.
A principis d’aquest any es va donar a conèixer el cost estimat per a reparar l’església de Sant Feliu, pressupostat en més d’1,5 milions d’euros, segons informà l’arquitecte director tècnic de l’obra, Josep Maria Bartolomé.
Mossèn Clavé subratlla que tots els estudis realitzats, amb els seus respectius informes tècnics, redactats per geòlegs, parlen de «fonamentació profunda», com a única solució plausible a aquests tipus de problemes estructurals. Treballs que impliquen actuacions col·laterals, com per exemple «retirar els més de 2.000 carreus del terra, numerar-los i tornats a col·locar», comenta el rector.
Admet que cercar altres sortides és possible, però no ofereixen les degudes garanties, a parer de l’arquitecte director de l’obra.