La mobilitat sostenible, eix estratègic de l'EMT

L’Empresa Municipal de Transports de TGN posa el focus en assolir les emissions zero

28 enero 2022 12:10 | Actualizado a 28 enero 2022 12:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Emissions zero. Aquest és l’objectiu que des de fa un temps s’ha marcat l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) com a fita en el seu procés continu de renovació de la flota de vehicles. El president de l’EMT, Jordi Fortuny, assegura que «l’any 2021 ha estat clau per avaluar la direcció cap on han d’avançar els autobusos municipals». Així, durant l’any passat s’han posat damunt la taula pros i contres de combustibles com l’hidrogen, l’estudi i viabilitat del vehicle elèctric i, com a pas previ, s’ha licitat l’adquisició de deu autobusos híbrids que circularan per Tarragona ja durant aquest any 2022. L’objectiu: avançar cap a una flota de vehicles de zero emissions.

Noves fonts de combustible

Durant l’any passat l’EMT ha realitzat en dues ocasions proves amb autobusos impulsats amb hidrogen, un mètode de propulsió que es posiciona com a energia verda i sostenible front als combustibles tradicionals. S’ha dut fins a Tarragona un vehicle adaptat, s’ha instal·lat una hidrogenera/hidrolinera per dotar l’autobús del combustible suficient, s’ha format treballadors i treballadores de l’empresa en la conducció d’aquests vehicles i s’han fet proves sobre rutes reals que realitzen actualment els autobusos municipals. «Les proves han estat tot un èxit», subratlla Jordi Fortuny, «hem comprovat de primera mà que a Tarragona és possible substituir els vehicles tradicionals per aquests altres, més moderns i menys contaminants, que es posicionen com una alternativa real de futur».

A més, la situació de Tarragona, al centre del polígon químic més important de Catalunya i les complicitats de la Vall de l’Hidrogen Catalunya Sud fan que no haguem de sortir fora a adquirir un combustible que es genera al costat de casa.

A més a més de les proves realitzades a peu de ruta, l’EMT va engegar també l’estiu de 2021 una consulta preliminar de mercat per preparar la licitació del contracte per al desenvolupament i implantació d’un nou model de servei d’autobusos basat en la tecnologia de l’hidrogen.

«Es tracta del pas previ necessari», explica Jordi Fortuny, president de l’EMT, «per veure la viabilitat d’ús d’aquest carburant a la flota d’autobusos municipal».

La consulta prèvia de mercat és una convocatòria prèvia on els participants han de presentar propostes que impulsin un canvi de paradigma en el model de mobilitat urbana de Tarragona, amb l’hidrogen verd com a combustible net i sostenible.

S’analitza, entre altres, la substitució dels actuals autobusos per altres propulsats per H2, el manteniment d’aquest tipus de vehicle, la generació i subministrament de combustible, així com el desenvolupament de la infraestructura necessària per a la implantació del model d’hidrogen.

Entre els objectius d’aquesta consulta preliminar cal subratllar: la identificació d’empreses que puguin estar interessades en el contracte, determinar la viabilitat del model de negoci plantejat per a la hipòtesi de treball amb la qual es treballa, confirmar que les empreses interessades tenen la solvència necessària per a l’execució del contracte i disposar d’informació preliminar sobre aspectes clau com ara la tecnologia, els preus, les formes de pagament, etc.

Autobusos híbrids

Proves i estudis a banda, la flota d’autobusos municipals es troba en continu procés de renovació. Per tal de no frenar aquest avenç, els nous contractes ja integren noves formes de combustible afins amb el progrés sostenible. En aquest sentit, l’Empresa Municipal de Transports ha adjudicat el subministrament i manteniment de deu autobusos híbrids que modernitzaran i faran més sostenible l’actual parc de vehicles del transport públic municipal. D’aquesta manera, explica el president de l’EMT, Jordi Fortuny, «seguim el procés de renovació previst per tal de retirar els autobusos més antics i contaminants i substituir-los per alternatives de transport més verdes». L’adjudicació s’ha fet efectiva a l’empresa Evobus Ibérica SAU, que proporcionarà a l’EMT un total de 10 autobusos de tecnologia híbrida: 8 vehicles de 12 a 13 metres i uns altres dos de 10 a 11 metres. Es preveu que durant el segon semestre del 2022 els vehicles circulin per la ciutat de Tarragona. Mentrestant, l’EMT segueix valorant i posant a estudi el futur que marcarà la mobilitat sostenible de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari