<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La història d’amor entre sant Magí i el Serrallo

El sostre de l’ermita del Portal del Carro. La Confraria de Sant Magí Màrtir aposta enguany per fer el càntir amb la forma d’una barca

12 agosto 2024 14:59 | Actualizado a 13 agosto 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tradicional baixada de l’aigua de Sant Magí des del santuari de la Brufaganya fins a Tarragona es va recuperar ara fa 31 anys. També llavors, la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona va començar a editar un càntir que servís per omplir-lo de l’aigua miraculosa. Enguany, el càntir té una història curiosa darrere. El seu disseny explica la relació d’amor que uneix el barri del Serrallo amb el patró de la ciutat.

La seva creadora, Maria Dolors Iglesias, el va dibuixar i el va passar al terrisser. El càntir d’enguany té forma de barca, una picada d’ullet a la gran quantitat de barques que omplen el sostre de l’ermita de sant Magí, al Portal del Carro. «Aquestes embarcacions són fruit de prometences fetes per pescadors. Són donacions que es feien després de demanar al sant», explica Joaquim Galià, president de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona.

L’última incorporació va ser la de la barca La Gavina, de la família Mallol. Ens remuntem a l’any 1948, quan la barca va sortir a feinejar i es va perdre durant dos dies i mig. Els tripulants, enmig del temporal, van demanar a sant Magí que els salvés i que, a canvi, li farien un reconeixement. I així va ser. En tornar, van fer una reproducció de la barca i es va penjar a l’ermita del Portal del Carro.

La relació de sant Magí amb el Serrallo va més enllà. Quan encara no s’havia format el barri mariner, els pescadors vivien a la Part Alta. Abans d’anar a pescar, passaven per sant Magí i li demanaven que els protegís de la tempesta i que els hi donés bona pesca. I encara n’hi ha més. Enguany, des de la Confraria de Sant Magí Màrtir s’ha volgut reconèixer la tasca d’un casteller serrallenc, Jordi Mallol, fent entrega de la Faixa d’Honor.

Aquest vincle tan màgic explicaria per què molts serrallencs participen de la missa que es fa la matinada de Sant Magí al Portal del Carro.

«Per tot això vaig creure adient que, enguany, el càntir havia de ser una picada d’ullet al Serrallo i al món de la pesca», explica Maria Dolors Iglesias, encarregada de dissenyar el càntir, i també dona del president de la Confraria.

El càntir, amb forma de barca, té gravada la insígnia de sant Magí: una Tau, el bastó i la palma del martiri. Se n’han fet 3.000 unitats que es vendran entre els dies 18 i 19 d’agost al Portal del Carro. El preu és de sis euros.

El moment més especial

Els càntirs protagonitzen un dels moments més emotius de les festes de sant Magí. Ens situem a la tarda del dia 18 d’agost, quan els portants de l’aigua arriben a Tarragona després de gairebé dues jornades caminant –acompanyats també de carros i cavalls– des de la Brufaganya (Pontils).

Les portadores arriben al Portal del Carro entre els crits i l’emoció dels presents. Allà els esperen els càntirs i una font que raja aigua de sant Magí. «Ematsa connecta l’aigua de les fonts de la capella amb sis o set sortidors de la font del Portal del Carro», explica Galià. Qui vol, compra el càntir i l’omple de l’aigua miraculosa. Aquesta aigua no és recomanable beure en grans quantitats, però sí que va bé per posar-se a les cames quan hi ha problemes de circulació o a les articulacions per combatre el dolor. El component diví i curatiu d’aquest líquid, acompanyat de la gran tasca que fan les entitats relacionades amb sant Magí, fan que la devoció que sentim als tarragonins pel nostre patró vagi cada dia a més.

Comentarios
Multimedia Diari