Qui no recorda la dèria que es va desencadenar fa uns anys per caçar ‘Pokemons’ pel carrer? En aquell moment, vam normalitzar veure gent a la via pública amb el mòbil fent punteria per endur-se alguna d’aquestes criatures a la seva col·lecció. A partir d’ara, pot ser que no ens resulti tan estrany veure situacions similars al Pla de Santa Maria.
Un nou joc virtual que s’està a punt d’estrenar permetrà als usuaris conèixer els racons patrimonials del poble i descobrir curiositats i detalls de la seva història i, per suposat, caçar alguns d’aquests indrets al vol. A més, el joc té un valor afegit, ja que a part de ser una activitat lúdica, ofereix un vessant didàctic i anima a fer turisme pel poble tot jugant. Es tracta de l’aplicació Descobreix el Pla de Santa Maria. Escollint com a protagonista un dels dos gegants del poble, el Serè o la Marinada, el jugador comença un recorregut per un mapa del Pla que passa pels principals punts d’interès, un total de 23, on ha de respondre preguntes i resoldre enigmes i proves. Pel que fa a atractius com els aiguamolls o la Ruta de la Pedra Seca, que queden més apartats, apareixen volant a la pantalla i s’han d’atrapar al vol. Aquesta ‘caça’ d’elements que no estan al centre del poble, està feta expressament, per evitar que el visitant hagi de fer un gran desplaçament i que es pugui moure a peu amb facilitat.
L’aplicació està creada pel planenc Rafel Rafí, que a través de la firma REM Experience acostuma a sorprendre amb novetats tecnològiques en esdeveniments com la Fira del Vent. Precisament, el joc s’estrenarà en l’edició d’enguany, però va ser l’any passat quan es va a començar a gestar la idea. «Vaig fer un vídeo d’animació del poble i vaig pensar que podria fer alguna cosa més única», va explicar al Diari Rafí.
«M’agradava molt la idea dels jocs de geolocalització i vaig pensar que estaria bé fer una mena de gimcana pel poble amb els llocs d’interès indicats al mapa per completar una prova», va afegir.
En Rafel acostuma a tenir un estand a la Fira del Vent amb animacions virtuals, on la gent pot anar a viure diverses experiències, però enguany ha enfocat el seu treball de forma diferent, la qual cosa sembla feta expressament, «perquè amb els protocols per la Covid-19 hagués estat impossible acollir grups grans de gent alhora», explicava. Així doncs, aquesta aplicació permet passejar lliurement pel poble i anar completant les proves. El recorregut està pensat per a fer-lo a gust del consumidor, ja sigui d’una sola tirada o per anar fent per trams en diversos dies. «En una mica més d’una es pot completar sense problema», deia Rafí.
A mesura que se superen les proves, s’obté una ‘recompensa’ en forma de medalles virtuals amb rostre dels capgrossos del poble. Algunes de les preguntes a les quals s’enfrontaran els jugadors tindran un to d’humor i seran senzilles. Per tant, serà fàcil descartar ràpidament que els armats del Pla utilitzen serres mecàniques a la processó o que l’antiga fàbrica tèxtil del poble atresora un transbordador espacial, entre d’altres opcions delirants que planteja el joc.
Què passa si algú falla totes les preguntes? Absolutament res. L’aplicació revela després de cada prova quina era la resposta correcta encara que no s’encerti. D’aquesta manera el visitant obté la informació del monument.
Tot i que el format del joc és molt actual i es necessita un telèfon mòbil amb tecnologia per a participar-hi, «és per a tots els públics, està pensat per a que una persona de 70 anys també hi pugui jugar perquè les localitzacions es troben en punts molt agrupats i no té dificultat», va afirmar el creador.
Descobrir els racons del Pla
El joc, a més, té una voluntat divulgativa, ja que permetrà conèixer els monuments del Pla, com ara la data de creació de l’església romànica, o altres detalls que demanarà el joc en cada prova, a més de ser una aplicació que pot incentivar el turisme al poble, ja que només es pot jugar in situ i tantes vegades com es vulgui.
«M’agrada donar veu a les coses locals i poder veure els llocs culturals amb la tecnologia des d’un punt de vista més innovador», va relatar Rafí.
L’aplicació es podrà descarregar de forma gratuïta i, de moment, estarà disponible per a Android i properament també per a IOS.
L’estrena oficial es farà per la Fira del Vent que tindrà lloc el cap de setmana del 16 d’octubre al Pla de Santa Maria i serà en forma de gimcana en què els participants que completin totes les missions en menys temps tindran una recompensa. Tots aquells que desitgin gaudir d’aquest recorregut, s’hauran d’inscriure prèviament. Aquesta serà una de les activitats estrella i el plat fort de la fira d’enguany que oferirà un format més reduït i controlat. La mostra se seguirà fent a l’antiga fàbrica tèxtil i es podrà visitar en petits grups i amb cita prèvia. El programa es completarà amb un homenatge als sanitaris, música, l’actuació dels diables i el castell de focs, tot amb reserva anticipada per tal de controlar els aforaments.