El celler cooperatiu de Vila-rodona ha signat un conveni d’intercooperació amb la cooperativa de Barberà de la Conca.Mitjançant aquest conveni, durant els propers deu anys la verema dels socis d’Agrícola de Barberà, SCCL s’elaborarà conjuntament en el Celler Cooperatiu de Vila-rodona.
La col·laboració entre les dues entitats permetrà guanyar dimensió i compartir estructures en processos tècnics, logístics i de gestió, factor que contribuirà a incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives, potenciant conseqüentment, el seu entorn rural.
De la mateixa manera els socis de les respectives cooperatives es podran beneficiar de la participació recíproca en els serveis que ofereixen les seccions no agràries de l’una o de l’altre cooperativa, en les mateixes condicions que el soci de la cooperativa titular.
«És una fita important d’aquelles que passen cada molts anys i que és un fet molt important a destacar i permet a la cooperativa de Vila-rodona agafar dimensió», explica el president del celler Cooperatiu de Vila-rodona, Adrià Rabadà. Afegeix que «volem fer-ho atractiu i donar totes les facilitats als més joves i que puguin viure dignament d’aquesta professió».
Ramon Ribas, president de la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca assegura que «volem seguir sent competitius i per poder fer les liquidacions correctes pels pagesos i tots els socis. El volum és important i ja fa temps que ho parlàvem».
El Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Vila-rodona és una de les cooperatives més importants de Catalunya en l’elaboració de vins, amb una producció al voltant de 12 milions de quilos de raïm i una massa social de 600 socis. Disposa d’un celler equipat amb les tecnologies més modernes per l’elaboració de vins base cava. L’any 2019 es va celebrar el centenari de la cooperativa amb tot un seguit d’actes commemoratius.
La cooperativa Agrícola de Barberà, SCCL és la cooperativa que l’any 1894 va inaugurar el primer celler d’elaboració de vi a Catalunya i en aquests darrers anys té una producció dels seus socis sobre 1,6 milions de quilos.
Les dues cooperatives disposen d’un celler modernista obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.
També, les dues pertanyen al grup cooperatiu Cevipe, que és la unitat de producció de raïm més gran de la zona cava i formen part de l’empresa Castell d’Or. Aquest model de conveni és el mateix que el Celler Cooperatiu de Vila-rodona ja disposa amb la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, SCCL i amb Agropecuària Coperal, SCCL, i que van iniciar-se el 1992.
L’any 2006 també es va incrementar dimensió amb la fusió de les cooperatives de Vila-rodona i la Secuita. Així, amb aquest conveni el Celler Cooperatiu de Vila-rodona disposarà de cinc punts de descarrega del raïm ubicats a la Secuita, Valls, El Pla de Santa Maria, Barberà de la Conca i Vila-rodona.