Eren les 13.30 hores quan un vehicle d’època arribava al Portal del Carro de Tarragona. Els portants finalitzaven la 28a baixada de l’aigua de Sant Magí des de les Fonts de la Brufaganya, tot i que amb un format atípic per segon any consecutiu. Si bé sempre s’ha fet amb carros i cavalls durant diversos dies i amb una vuitantena de portants, la covid-19 ha provocat que tant el 2020 com enguany s’hagi hagut de fer amb un vehicle, durant un únic matí, i amb una comitiva molt més reduïda que la d’anys anteriors.
Molts recordaran que un dels desitjos que van demanar a Sant Magí avui fa un any era que la pandèmia hagués acabat aquest 2021 i que tot plegat hagués tornat a la normalitat. Doncs bé, en primer lloc, sembla que la pandèmia, o almenys el maleït coronavirus, ens acompanyarà força temps. Per altra banda, tot i que la situació ha millorat una mica, no hem arribat encara a la nova normalitat. No obstant això, tot estava previst perquè la baixada de l’aigua de Sant Magí d’ahir fos pràcticament igual que la de sempre. Així ho explicava Carles Salvadó, el coordinador dels Portants de l’Aigua de Sant Magí, que assegurava que «nosaltres ho teníem tot preparat per fer la baixada tradicional i amb l’última actualització de les restriccions per part del Procicat de fa unes setmanes ho vam haver d’anul·lar tot». De fet, l’única diferència amb els altres anys hauria estat el nombre de portants, que havia de ser d’un màxim de 45 persones. A banda d’això, hauria estat una baixada com les de sempre, fet que Salvadó espera que es pugui produir d’una vegada per totes el 2022. «La tercera és la bona i de ben segur que l’any vinent ho podrem fer amb total normalitat», deia, esperançat, el coordinador dels portants.
Amb tot, i malgrat les limitacions, la baixada va comptar amb les obligades aturades als municipis de Pontils, Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Bràfim, Nulles, l’Argilaga, els Pallaresos i Tarragona, amb les corresponents rebudes per part dels respectius alcaldes. Un cop l’aigua va entrar al Portal del Carro de Tarragona, al so de les gralles i el timbal, va ser rebuda pel president de la Confraria dels Portants, Quim Galià, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i el mossèn Joan Magí Ferré a les portes de la Capella de Sant Magí, amb la presència també d’altres membres dels portants i de regidors de l’Ajuntament de Tarragona. Galià va remarcar que aquests últims dos anys la baixada ha estat diferent, «sense fer soroll, com aquell que diu», però va destacar «la vitalitat de l’aigua» i la il·lusió que suposa per la ciutat de Tarragona poder rebre-la un any més malgrat les complicades circumstàncies.
Tot seguit, es va llegir el certificat que assegurava que l’aigua era procedent de les Fonts del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, on Sant Magí va ser ermità, i després el capellà Ferré la va beneir. En el seu torn, el coordinador dels portants, Carles Salvadó, va celebrar que, un any més, s‘han recorregut els 66 km «per complir amb la tradició i dur la miraculosa aigua a Tarragona» i, subratllant també el «caràcter més intimista i menys multitudinari d’aquesta edició», va demanar als tarragonins i tarragonines «que no perdin la tradició». Després d’aquestes paraules, Salvadó va fer entrega de l’ampolleta i del càntir amb l’aigua de Sant Magí a l’alcalde Ricomà. El batlle, per la seva banda, també va celebrar l’arribada de l’aigua de Sant Magí i es va mostrar esperançat en «que sigui l’últim any en aquestes condicions». Ricomà va assenyalar que, malgrat que totes les festes de Sant Magí siguin més íntimes a causa de la pandèmia, no deixa d’haver-hi activitats, «com els pilars per part de les colles castelleres, que seran un símbol d’esperança i que això s’acaba». Amb tot, l’alcalde va voler agrair a la ciutadania la seva responsabilitat i els va animar a gaudir de les festes amb devoció, tot just abans de cridar ben fort: «Visca Sant Magí!».
Repartiment d’aigua per la ciutat
A partir de les 17 hores es va començar a distribuir l’aigua en vuit punts de la ciutat: a la plaça de la Pagesia, a la plaça de la Font, al carrer Cós del Bou, a la plaça Verdaguer, al Moll de Costa del Serrallo, al carrer A de Sant Pere i Sant Pau, a la plaça de la Font de Bonavista i a la rambla del Pilar del barri del Pilar. El repartiment de l’aigua miraculosa, a càrrec dels Portants de l’Aigua de Sant Magí i amb la col·laboració de les colles castelleres de la ciutat i de diferents entitats veïnals, continuarà durant la jornada d’avui.
Mercè Paulí, barcelonina que fa 20 anys que viu al Vendrell, era una de les primeres persones a fer cua per comprar el càntir. Explicava que d’ençà que va arribar a la província ve cada any expressament a buscar «l’aigua miraculosa». Relatava que ve bàsicament per la tradició i «sempre penso que mal no me’n farà, no estic malalta ni em passa res, però val més prevenir que curar i, a més, faig col·lecció de càntirs, em fa il·lusió». Amb ella, una veïna de la Part Alta de Tarragona explicava que «tota la vida hem celebrat Sant Magí i cada any he comprat el càntir, per mi és una tradició i en aquesta aigua hi crec». En aquest sentit, deia que «demanem salut per a tots, per a tot el món». A la paradeta de la plaça de la Font hi col·laboren els Xiquets de Tarragona. El seu president, Rafa Segarra, defensava la presència de la colla en aquesta activitat dient que «tot el que sigui tarragonisme, benvingut sigui» i reconeixia que «nosaltres sempre hem estat molt lligats amb la festa de Sant Magí, ens omple», precisament per mossèn Francesc Gallart, capellà de l’església de Sant Magí i membre dels Xiquets, que va morir l’any passat.