«El Pi de Puigpelat és una emblema pel poble i tenir aquesta zona adequada suposarà una recuperació i reactivar aquesta part del municipi», explica l’alcaldessa de Puigpelat, Marta Blanch. Desprès del parèntesi motivat per la Covid-19, es reprenen les obres iniciades el passat novembre.
Actualment ja s’està treballant en els marges, escales i condicionament de l’indret de la bassa vella de Puigpelat, un indret destacat per l’existència de construccions en pedra seca a l’entorn, que crea un conjunt monumental únic que esdevé un centre d’interpretació a l’aire lliure d’aquest tipus de construcció.
Aquesta actuació convertirà l’entorn del pi en una icona turística comarcal. A més, per la seva alçada, esdevé un interessant mirador i un estratègic punt de partida de diverses rutes i excursions per la comarca, ja que està ben connectada amb diferents camins, com el GR-172 -de Reus a Montserrat-, i el camí de l’aigua (PR-C 159) que va de Puigpelat a Tarragona seguint el traçat de la Mina de l’Arquebisbe, que segueix trams de l’antic aqüeducte romà provinent del Pont d’Armentera, amb un total de 30 quilòmetres.
El passat desembre, mentre s’executaven els treballs d’excavació previs, es va localitzar un pou de pedra seca d’uns 15 metres de fondària i d’uns dos metres de diàmetre interior, amb un diàmetre exterior de 3,25 metres, aproximadament, i es va demanar un aixecament topogràfic del pou i una intervenció arqueològica a fi de poder-lo integrar adequadament dins el projecte.
L’actuació es complementa amb la senyalització de recorreguts d’interèsL’actuació contempla la neteja, pavimentació i il·luminació de la zona. Es completaria amb la senyalització de recorreguts d’interès al terme municipal de Puigpelat, creant cartelleres i espais d’informació turística. Amb aquesta actuació, la Bassa Vella esdevindrà un reclam turístic, atès que està ubicada just als peus del Portal del segle XIII, de l’església de Santa Maria i del camí dels Retorts, antiga entrada al nucli antic. Es preveu que en un mes estigui enllestit.
Un conjunt d’actuacions
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (Feder) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme.
L’import d’adjudicació de l’obra de l’adequació del Pi de Puigpelat és de 301.916,55 euros, als quals s’han de sumar 26.451,37, cost de les obres de recuperació del pou. Comptant amb el mes necessari per a les obres de recuperació del pou, el projecte quedarà acabat a finals de juny.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra té un pressupost total 2.154.192,48 d’euros. De fet, ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (Feder) La subvenció obtinguda és de 890.162,18 euros.