Prop de 130 nens i nenes i les seves famílies van participar aquest dissabte a la jornada de portes obertes als nous laboratoris de recerca biomèdica de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ubicats a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
La canalla va poder conèixer de prop els projectes i estudis que lideren els investigadors i investigadores de l’institut tot interactuant-hi a través de diferents tallers divulgatius de ciència impartits a les mateixes instal·lacions:
El Grup de Recerca de Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroÈpia) va explicar de forma divulgativa als menuts el nou disseny d’elèctrodes que ha desenvolupat per poder monitoritzar la funció cerebral de nounats de manera constant i eficient.
El Grup de Recerca de Genètica i Ambient en Psiquiatria (GAP) va presentarlos un projecte dut a terme en el marc de la Marató de TV3 per investigar l’esquizofrènia.
El Biobanc va organitzar un taller molt participatiu que els va permetre ser, per un dia, tècnics i tècniques de laboratori tot fent una de les activitats que formen part de la rutina d’aquests professionals: l’extracció d’ADN. També els varen explicar, tot fent ús de joguines, la rellevància dels estudis poblacionals que lideren i el seu paper en l’àmbit de la recerca.
El Grup de Recerca d’Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) va oferir-los l’oportunitat de veure en directe al microscopi una mostra fixada d’espermatozous. I és que, precisament, un dels estudis que porta a terme aquest grup (el LED-Fertyl, pel qual es busquen participants) té com a objectiu investigar com l’estil de vida que portem pot afectar la qualitat espermàtica.
A través d’imatges histològiques reals de teixit hepàtic, la Unitat de Recerca Biomèdica va explicar els nens i a les nenes l’esteatosi hepàtica no-alcohòlica (una de les seves línies d’investigació), què passa si deriva en una cirrosi i la possible aparició, si aquesta es complica, d’un hepatocarcinoma.
La Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH) va fer conscients els menuts de la casa dels diferents contaminants mediambientals als quals estem exposats i de la importància d’estudiar-ho per conèixer com afecten la salut (exposoma). El grup de recerca va impartir un divertit taller amb materials didàctics dissenyats per alguns dels seus
investigadors i investigadores. Cada infant havia de respondre a diferents preguntes relacionades amb els seus hàbits de vida i, en funció d’això, havien d’afegir una quantitat determinada de gotes de diferents colorants a un pot.
Finalment, aquest quedava més o menys tenyit amb una tonalitat de colors molt variada, fet que els permetia entendre com el fet de seguir un estil de vida o un altre pot exposar-nos a diversos elements contaminants. La iniciativa s’emmarca dins el programa d’activitats de l’IISPV per tal de donar a conèixer la ciència a la ciutadania i sensibilitzar sobre la importància del paper de la investigació en la millora de la salut. La recerca és clau per prevenir i trobar la cura de malalties amb una elevada incidència a la nostra societat.
Els laboratoris de recerca biomèdica de l’IISPV ubicats a l’Hospital Sant Joan de Reus, de prop de 900 m², donen cabuda a 4 àrees funcionals: la de treball d’ordinador; la de cultius cel·lulars; la del Biobanc i el laboratori general. L’objectiu d’aquests espais, inaugurats el passat mes de març, és atraure el talent científic jove per contribuir a potenciar la innovació en l’àmbit de la recerca biomèdica liderada des de la Catalunya Sud.