Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tres dècades d’agermanament entre les ciutats de Reus i Bahía Blanca

Un acte commemora els orígens de l’entesa tot i els 11.000 km que separen les dues localitats, i empresaris del territori i de l’Argentina, en connexió remota, aborden temes com la intel·ligència artificial

27 noviembre 2024 11:30 | Actualizado a 27 noviembre 2024 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un acte commemoratiu celebrat simultàniament a firaReus i a Bahía Blanca va fer valer ahir els orígens de l’agermanament existent entre Reus i l’esmentada ciutat argentina, el qual arriba enguany als 30 anys. Malgrat els 11.000 km que separen ambdudes ciutats, la trobada va demostrar com estan d’unides les dues localitats, sigui mitjançant projectes universitaris, empresarials com culturals i socials.

Un dels fundadors d’aquest agermanament, el periodista argentí Carlos Iaquinandi, resident a Reus des de fa molts anys i impulsor del Centro Latinoamericano de Reus (1988), va rebre una distinció en elogi a la seva tasca i perseverança, especialment per insistir al llavors alcalde de Reus, Josep Abelló, de generar aquesta entesa entre la seva ciutat d’acollida i la natal. De fet, Abelló també hi va ser, a l’acte, i va oferir unes paraules.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, va fer repàs de la importància de l’agermanament al principi de la trobada. «Ara fa 30 anys, Iaquinandi, periodista argentí arrelat a Reus des de fa molts anys i implicat en el moviment associatiu, va convèncer un grup de representants reusencs per anar a la seva ciutat natal, Bahía Blanca, per participar en un Encuentro de Ciudades Hermanas», va repassar Guaita.

Un dels impulsors, Carlos Iaquinandi, ofereix unes emotives paraules durant l’acte

A banda de representants municipals –va afegir– van viatjar a l’Argentina «representants del món associatiu i empresarial, des de la Cambra de Comerç o l’Associació d’Empreses Químiques fins a un grup de Diables de Reus». «D’aquella trobada, en va néixer un lligam estret entre les dues ciutats que després es va segellar amb el vincle de l’agermanament oficial i que des d’aleshores ha donat molts fruits en l’àmbit acadèmic i l’empresarial», va dir.

Un exemple destacat per la batllessa va ser «la capacitat de les ciutats de crear vincles i espais de treball compartit». I va acabar dient que Bahía Blanca, per a Reus, és una ciutat «germana i propera». Entre altres intervencions, hi va haver la del CEO de Grupo Castilla, Carles Castilla i, en connexió remota la del CTO de Livepanel, Leonardo Valente. Tots dos van abordar les seves experiències empresarials amb intel·ligència artificial (IA).

Castilla va esmentar que el seu apropament amb les tecnologies es treballa des de fa 45 anys i pel que fa a la IA, «ens hem apropat de forma regulada, transversal i amb governança». Valente va explicar que ells treballen amb enquestes i va detallar com la tecnologia els ajuda «a cobrir segments difícils de trobar i a reomplir quotes de mercat per completar resultats d’enquesta».

El moment més emotiu de l’acte va estar protagonitzat per Iaquinandi, qui va oferir unes paraules abans de rebre la distinció. El regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges, va presentar-lo: «L’agermanament no hauria estat possible sense un reusenc de Bahía Blanca, una persona entranyable, estimat i vingut del món de la ràdio».

Al seu torn, Iaquinandi va dir: «Aquest és un acte sentit per a mi i la meva família, vaig venir exiliat en esclatar una dictadura militar a l’Argentina el 1976 i Reus em va acollir de la millor manera». Entre altres, van parlar, el catedràtic d’Economia Financera URV, Antoni Terceño; la degana de la Facultat d’Economia i Empresa URV, Mª Victòria Sánchez; el rector de la Universitat Nacional del Sur, Daniel Vega; i l’intendent de Bahía Blanca, Frederico Susbielles.

Comentarios
Multimedia Diari