Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Somiar què podria passar al pati de l’Escola Eduard Toda de Reus

La comunitat educativa del centre pensa, en el marc del projecte Patis x Clima, en les possibilitats que té l’exterior amb el col·lectiu d’arquitectes d’El Globus Vermell. L’objectiu seria renaturalitzar l’espai

10 julio 2024 22:17 | Actualizado a 11 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Escola Eduard Toda de Reus (amb tota la comunitat educativa implicada i l’ajut del col·lectiu d’arquitectes El Globus Vermell) «somia què voldria fer al pati», el qual aporta la directora, Mireia Aguado, «té moltes possibilitats, és un espai d’aprenentatge més». I és que al centre educatiu s’ha projectat una intervenció per renaturalitzar el seu exterior, i ho ha fet amb un procés participatiu. L’acció és dins el programa divulgatiu estatal Patios x Clima, que té el subprograma en català Patis x Clima. El Globus Vermell el desenvolupa a Catalunya des del 2017, tot impulsant projectes de renaturalització d’entorns escolars. En el cas que ens ocupa, Patis x Clima s’ha fet a l’Eduard Toda, amb un «treball intens iniciat amb el curs començat. Tothom, però, va respondre molt bé; infants, famílies, professors, tècnics municipals...», diu Aguado.

El projecte sorgeix a partir de la convocatòria oberta del desembre de 2023 a les escoles de tres ciutats catalanes i, en el cas de Reus, entre els centres presentats es va triar l’Eduard Toda. Val a dir, que l’Ajuntament de Reus impulsa accions de renaturalització d’entorns escolars –les escoles Marià Fortuny, Pompeu Fabra, General Prim i Teresa Miquel– amb la iniciativa RENATUReus.

$!Detall d’un dels fulls en què els infants han participat, i en el qual es pregunta què voldrien fer al pati en un futur hipotètic. Foto: A. Mariné

«El projecte de l’Eduard Toda, que tot depèn de si arriba a dur-se a terme, ja que cal reunir-se amb Ajuntament, tindria diferents fases; i el procés participatiu ha donat molt de si, hem fet pedagogia. Els agents implicats, infants inclosos, han pensat accions, què voldrien fer al pati, obviant elements físics. Així, coneixem necessitats, ja que l’espai té zones diferents, poca ombra i afegir més verd pot incrementar la biodiversitat i millorar la sensació tèrmica», explica Mamen Artero, d’El Globus Vermell, i coordinadora de Patis x Clima. A l’equip, hi són, a més, les arquitectes Maria Espín i Maia del Tento (també permacultora) i Xavi Ruiz.

Renaturalitzar «permetria donar a l’exterior del centre nous usos, com nous espais de trobada i classes al pati». Sobre això, la cap d’estudis, Arantxa Quero, afirma: «No cal ser sempre a l’aula; amb més ombra, es podrien flexibilitzar algunes classes». «Llegir un llibre al pati o amagar-se, el joc estrella, són idees dels infants, de perfils i ritmes variats, que volen connectar amb la natura», declara la secretària del centre, Meritxell Capdevila.

Comentarios
Multimedia Diari