Els carrils bici comencen a estendre’s més enllà de la pròpia trama urbana de Reus. Per ara, ja hi ha projectats prop de 30 quilòmetres que han de permetre connectar la capital del Baix Camp amb, almenys, cinc municipis propers: Cambrils, Riudoms, Vila-seca, Salou i Alcover. A més, també s’estaria plantejant un enllaç amb Constantí. Tota una xarxa que ha de permetre promoure la mobilitat sostenible i, d’altra banda, millorar la seguretat viària.
«El Camp de Tarragona s’hauria d’imaginar com Barcelona», exposa Marc, membre de Bicicamp, entitat que treballa per promoure l’ús quotidià i segur de la bicicleta. Exemplifica que la distància entre Zona Universitària i Sant Adrià del Besòs és similar a la que hi ha entre Reus i Tarragona. «És una distància ciclable», diu, i posa en valor que els municipis de l’entorn estiguin a molt poca distància els uns dels altres. Que ara es posin sobre la taula projectes que permetin aquesta connexió, des de l’entitat s’aplaudeix «i esperem que acabin sent una realitat».
Per ara, el carril entre Reus i Cambrils (a través de la carretera TV-3141) és el primer a veure la llum, amb dues fases ja realitzades i, actualment, els treballs se centren en la darrera, entre Aigüesverds i Cambrils. Des de principis d’aquest any, està operatiu el tram que uneix Reus amb les urbanitzacions de Blancafort i Aigüesverds. D’altra banda, a finals d’estiu van començar els treballs de la tercera i última fase: 4 quilòmetres que permetran unir, definitivament, Reus amb Cambrils. En total, 6,7 quilòmetres entre els dos municipis amb un carril bici de doble sentit totalment segregat de la calçada a través d’una barrera de formigó.
«És així com han de ser els carrils bici en carretera, amb una separació física que protegeixi», exposa Josep Maria Alcover, de Reus Patina. Té clar que aquesta és la millor fórmula «i no pas aprofitar la cuneta i tan sols posar separadors de PVC», diu. Aquest és el model utilitzat a, per exemple, l’avinguda de Bellissens. «Els vehicles acaben trepitjant els separadors de PVC i les peces es trenquen», explica. A més, «ni que s’habilitin com a carrils bici, no deixen de ser la cuneta, i s’omple de vidres i tot tipus de brossa».
També des de Bicicamp coincideixen que el model implantat a la carretera de Cambrils és l’adient perquè, com subratllen, «les infraestructures ciclables han de ser segures». «El model actual de mobilitat no és democràtic», apunta Marc, membre de Bicicamp. I és que «qui no es pot permetre un cotxe o perd oportunitats, perquè no hi ha alternatives en la mobilitat, o s’ha de posar en perill, anant amb bici o patinet per la carretera», defensa. En aquesta línia, també posa l’accent en la importància de fomentar la intermodalitat i veu el futur Tramcamp com una oportunitat, convertint la bici i el tramvia en un binomi. «Els pobles que no tinguin tramvia també han de poder-hi arribar», afegeix.
Projectes en redacció
Més enllà del carril bici entre Reus i Cambrils, altres projectes estan sobre la taula. Per exemple, a finals d’octubre, la Generalitat va adjudicar per 11.130,32 euros (IVA inclòs) la redacció del carril bici entre Reus i Riudoms, a través de la carretera T-310 i un traçat de 2,5 km. D’altra banda, aquesta mateixa setmana, Infraestructures de la Generalitat treia a licitació la redacció de vies ciclistes entre Reus i Alcover, passant per la Selva del Camp a través de les carreteres C-14, C-14z i uns pocs metres de la C-240a (en total, 10,7 km). Un tercer projecte preveu construir un carril bici entre Reus i Salou, enllaçant també amb Vila-seca (9 km). En aquest cas, la redacció ja es va adjudicar al juliol del 2022, i també la construcció d’una passarel·la per sobre de l’avinguda de Bellissens per permetre aquesta connexió. Tot i els passos endavant, encara no han començat els treballs sobre el terreny.
En total, aquests projectes sumarien prop de 30 quilòmetres i una inversió estimada de 13,7 milions d’euros: 1,7 milions correspondrien al carril de Riudoms; 4,2 al de Salou i Vila-seca; 2 milions al d’Alcover; i 6 al de Cambrils.