La moció presentada per Junts sobre el sobreeiximent dels contenidors i el servei de recollida de brossa de la ciutat va ser el debat a què els regidors van dedicar més temps al ple municipal de divendres passat. La neteja sempre figura entre les principals preocupacions i queixes de la ciutadania envers els seus ajuntaments i és un tema infal·lible de discussió, sigui a nivell polític o de carrer. I a Reus, la percepció generalitzada és que aquest és un problema fefaent i el servei ha de millorar.
L’argumentari de la portaveu del principal partit de l’oposició, Mariluz Caballero, va ser que «des de fa uns mesos, s’està fent palès el malestar de la ciutadania amb relació a l’estat de brutícia i deixadesa que molt sovint està envoltant els contenidors d’escombraries a diferents barris de Reus». Segons Junts, «més enllà dels problemes d’incivisme, el motiu principal que hi hagi escombraries fora dels contenidors és que aquests, que són de càrrega lateral, estan plens i no admeten més residus».
La resta de grups de l’oposició van fer ús del seu torn per a reblar el clau, i no només pels contenidors a vessar. «Fa temps que Reus està brut, hi ha carrers que fan mala olor i pixats de gossos des de l’edat mitjana allà on les màquines fa mesos que no passen», va afirmar el regidor no adscrit José Ruiz. «La ciutat està més bruta i més descuidada. El primer que ens diuen als barris és que l’estat de la neteja ha empitjorat», va assegurar Sebastià Domènech (PP). I segons Julio Pardo (Vox), l’espai que queda sota els contenidors «es neteja cada cinc anys».
Fins i tot Mònica Pàmies (CUP), a banda de tornar a invocar la internalització del servei com la panacea per a la neteja viària, va explicar la patètica situació d’uns contenidors soterrats del seu barri, que estan sense l’adhesiu identificatiu del tipus de residus a dipositar i un veí ha decidit solucionar-ho posant-hi un cartell pel seu compte.
A voltes amb el contracte
Està Reus brut? Atès tot l’escoltat en boca de l’oposició, aquesta és la pregunta clau que havia de respondre el regidor de Via Pública, Daniel Marcos (PSC), en nom de l’equip de govern. La pregunta dels 18 milions d’euros, podríem qualificar-la, perquè aquest és el pressupost que el seu departament dedicarà el 2025 a la recollida de residus i neteja viària, uns diners bàsicament destinats a pagar el contracte amb l’empresa concessionària, la UTE Reus Net.
Marcos va recordar, amb la seva vehemència habitual, que les mancances del servei parteixen del contracte a la baixa signat el 2021 amb la nova adjudicatària per l’anterior govern municipal encapçalat per Junts. Una resposta que no sé si devia incomodar més Caballero o Ara Reus, soci de govern dels socialistes que també ho era de Junts en l’anterior legislatura, i amb atribucions en la matèria.
Marcos va explicar que per a millorar el servei s’ha augmentat la freqüència de la recollida d’envasos en un 20% i la de paper i cartó un 15%, alhora que s’han instal·lat una trentena més d’illes de contenidors, fins a arribar a les 450. I que la taxa de reciclatge se situa actualment en el 40,2%, ràtio lleugerament superior a la mitjana dels municipis catalans de més de 50.000 habitants.
Però, en conjunt, la rèplica de Daniel Marcos va ser allò que periodísticament qualificaríem de negatives que no neguen, perquè en cap moment va desmentir la major, és a dir, que la ciutat té problemes de neteja.
De fet, no seria massa coherent, tres mesos després d’anunciar un paquet de mesures de més vigilància policial i enduriment de sancions contra els comportaments incívics, en particular que es llenci la brossa fora dels contenidors. I recordem que l’any passat ja es va haver d’ampliar el contracte amb l’empresa concessionària per a adequar el servei a les necessitats reals.
Mariluz Caballero va detectar l’escletxa en la resposta del regidor de Via Pública i li va preguntar directament si «vostè creu que Reus està brut, o no?», davant la qual, Marcos va optar per sortir per la tangent, tot defensant la tasca de control i seguiment i els esforços per a solucionar els punts negres, però reconeixent que hi ha marge de millora.
Una altra pregunta plantejada des de les bancades de l’oposició també va quedar sense contestació. I va ser una llàstima, perquè tenia el màxim interès i utilitat, atès que les situacions de sobreeiximent de contenidors existeixen i la vigilància policial i les multes, també: Què ha de fer amb la brossa un ciutadà que es trobi el contenidor ple a vessar?