Misericòrdia arriba al rescat amb una festa major reinventada

Mantindrà la major part dels actes tradicionals de forma presencial, amb un nou format i sota reserva prèvia

18 septiembre 2020 09:50 | Actualizado a 29 septiembre 2020 07:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Misericòrdia, patrona de la ciutat, té la capacitat de ser i estar present en els moments complicats. Sempre com a bandera de l’esperança i el miracle. Després d’acompanyar els reusencs durant l’inici de la pandèmia des dels balcons de les cases, avui es reinventa per tal de permetre viure, encara que sigui una mica, la sensació de festa major a la ciutat. Ho fa sense Baixada del Ball de Diables fins al Santuari, sí, però buscant estar present, dins de les possibilitats, a cinc espais de la ciutat, amb una capacitat total per 1.553 persones: Al Santuari de Misericòrdia (434), la plaça d’Anton Borrell (284), La Palma (191), Mas Iglesias (286) i el Parc de Sant Jordi (358).

Una de les màximes expressions d’aquesta inèdita festa que viurem serà l’actuació dels balls i danses del Seguici Petit. Un esdeveniment que es durà a terme el dimecres 23, a les 18:30 hores, al Mas Iglesias. El format serà d’allò més inaudit: estil espectacle, amb un escenari elevat i cadires, per veure desfilar i ballar els elements, com per exemple els Nanos. «Volem que el portador i l’espectador convisquin», explica el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Daniel Recasens. Amb aquest objectiu, entitats vinculades a la Festa Major, Ajuntament i Comitè d’Emergències han treballat per presentar una Misericòrdia «diferent, però plural i participada, que no ens arraconarà com espectadors».

Per això el consistori ha habilitat un espai web per adquirir les entrades gratuïtes als espectacles. Quelcom que busca controlar l’aforament i disminuir així el risc. «Vam veure que molts actes són adaptables sense perdre la pròpia escènica, tot i que es desdibuixa». Amb tot, Reus podrà viure actes tradicionals amb alguns peròs. El tradicional ball solemne de l’Àliga de Reus enguany es farà al recinte exterior del santuari un cop acabi la missa. També la passada de lluïment del Seguici Festiu a la plaça del Santuari, tot i que només comptarà amb els balls i danses, ja que s’ha acordat que el bestiari i els Gegants restin exposats a Cal Massó. No hi faltarà, tampoc, l’Aplec Baix Camp de la Colla Sardanista Rosa de Reus, en la seva 54a edició o el Lliurament dels Guardons de la Ciutat 2020. Malabars i enginyeria per tal de garantir que, després d’un Sant Pere majoritàriament on-line, la festa sigui més viscuda.

Actes en diferents espais

La ràpida distribució d’entrades demostra que hi ha ganes de Festa Major. En aquest sentit, Recasens defensa una programació dels actes en diferents espais de la ciutat: «Potser diuen que despurifiquem, però estem en una situació molt excepcional. Si ho podem fer ho hem de fer perquè la cultura s’ho mereix». El regidor de cultura assegura que s’ha treballat fins a l’últim moment per fer la Baixada del Ball de Diables. Finalment, el Comitè d’Emergències ho ha descartat, en veure que no es podria garantir la seguretat dels participants i espectadors. «Veiem com la gent s’estima la Festa Major, ho necessita i vol ajudar. Acceptem les crítiques mentre no siguin destructives. Que tothom tingui ganes de veure les coses, vol dir que ens estimem molt la cultura tradicional i popular i ens estimem molt Reus», finalitza.

Comentarios
Multimedia Diari