Acompanyats del so del tic-tac, l’històric rellotge de l’església Prioral de Sant Pere tornava a marcar el pas de Reus. Ho feia presentant-se en societat amb el carilló, després que els dos pesessin per un llarg procés de restauració. «Aquí no fem una explicació del passat, perquè ni els rellotges ni el campanar ho són. Recuperem el so de les campanes, un so que convoca a una experiència des de la Prioral a contemplar la història de la ciutat», resumia Joan Anton Cedó, prior de la Prioral, sota l’atenta mirada de l’alcalde de Reus Carles Pellicer i la regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles.
I es que ahir es van posar en marxa, de nou, el rellotge originari de la Prioral de l’any 1883 i el carilló, del 1965. «La recuperació d’uns elements tan singulars serà un atractiu més per conèixer la història de la ciutat», deia l’alcalde de Reus. Segons apunta Manuel Olmos, president de Amics del Rellotge, el carilló és un regal dels guardadors de la Tronada a la ciutat de Reus. «Els volien regalar una campana, però es van posar en contacte amb uns campaners i van decidir que el millor seria reformar el rellotge. Posant un muntatge automàtic i un carilló musical. Així va ser».
Anys de treball
Els elements han passat per diferents fases de recuperació. L’última intervenció ha estat de l’Associació dels Amics dels Rellotges de Reus i l’equip de l’IES Compte de Rius de Tarragona. Amb la instal·lació elèctrica que ha permès l’automatització del rellotge i la connexió del carilló per posar-se en marxa. Però el projecte va començar el 2012, amb els alumnes de l’IES Domènech i Montaner que van iniciar la primera fase.