<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia de Reus penja d’un fil per un deute amb l’Ajuntament

L’entitat cultural més antiga de la ciutat demana un sistema per poder optar a ajuts públics mentre tapa el forat. Afronta la celebració dels seus 700 anys, una nova Vintiquatrena i vol fer eleccions

02 diciembre 2024 19:09 | Actualizado a 02 diciembre 2024 19:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Perilla el futur de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, l’entitat cultural més antiga de Reus amb activitat i alhora una de les més longeves de Catalunya, documentada des del 1327. Un deute de milers d’euros amb l’Ajuntament de Reus amenaça les opcions de continuïtat de la Germandat, que necessita desbloquejar-lo per poder optar de nou a rebre ajuts de les administracions públiques.

El seu president, Josep Maria Vallès, indica que l’entitat afronta ara un seguit de reptes molt rellevants: la commemoració dels seus 700 anys d’història, que tindrà lloc el 2027; i una nova Vintiquatrena, acte que se celebra cada 25 anys de la coronació de la Verge de Misericòrdia i que s’esdevindrà el 2029, on la Germandat juga un paper rellevantíssim amb el desplegament de la carrossa estirada per vuit cavalls més 24 cavallers.

A més, la previsió és fer eleccions l’any vinent per tancar un relleu de cara al mandat 2025-2029 i «assolir un canvi generacional». «Si hem de fer el traspàs a un nou equip, no podem deixar-lo arrossegant aquest problema. No el voldrà ningú», detalla Vallès, que acumula 12 anys a la presidència i 33 a l’entitat.

Una solució

El deute es remunta al 2007, quan va inaugurar-se la nova seu de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, després que l’anterior s’esfondrés sobtadament el 2002. L’edifici, que va costar 1,7 milions d’euros de l’època, va impulsar-lo al 100% l’entitat, que després va vendre els pisos. A partir d’allò, va generar-se un forat amb l’Ajuntament, vinculat a la plusvàlua. La Germandat l’ha anat pagant, amb el pas del temps, però ha hagut de deixar de respondre a les contribucions municipals, que han acabat acumulant-se en aquest deute actual.

Com que és deutora de l’Ajuntament de Reus, la Germandat no pot accedir a percebre cap mena d’ajut públic –subvencions, convenis... –de qualsevol administració i fa gairebé 20 anys va subsistint, bàsicament, amb les quotes dels seus 170 socis i els ingressos de l’activitat de la Sala Santa Llúcia. Però seguir massa més així ja és insostenible. «O aconseguim solucionar-ho o haurem de plantejar-nos vendre les instal·lacions o tancar», lamenta Vallès.

El president indica que, el 2018, es va signar un acord amb el consistori perquè aquest col·laborés en la viabilitat econòmica de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, però «no s’ha complit». I demana algun sistema, com, «per exemple, assumir un reconeixement de deute i fixar uns terminis de pagament, o fer-ho d’una altra manera» que permeti a l’entitat alliberar-se d’aquest fre i tornar a optar a fons de les administracions.

«Volem reprendre el compromís que hi havia i tirar endavant», expressa Vallès. «No s’ha de deixar perdre una entitat així, la més antiga de Reus i un gran valor per a la ciutat». La Germandat ha traslladat al govern tota la documentació vinculada al deute per buscar alguna fórmula.

Des de l’oposició, va ser el grup de Junts qui va treure a la llum pública la situació delicada, la setmana passada, a través d’un comunicat on expressava el «suport» per «assegurar la viabilitat d’aquesta institució reusenca».

El govern, consultat al respecte, exposa que està «buscant solucions» a un problema, aquest, que «s’arrossega des de fa més d’una dècada».

Comentarios
Multimedia Diari