L’edifici de la residència de gent gran ICASS serà rehabilitat els propers quatre anys per continuar prestant servei en les instal·lacions actuals a Reus. Així ho ha decidit el Departament de Drets Socials de la Generalitat després de reunir-se ahir amb representants del Departament d’Economia i Hisenda, la Delegació Territorial del Govern a Tarragona i l’Ajuntament de Reus.
Drets Socials, titular del servei, s’havia compromès a trobar una solució definitiva abans de final d’any pel que fa a la ubicació del centre, després d’un informe on s’exposaven problemes estructurals. Les darreres setmanes el Govern català havia estat valorant quatre opcions que permetessin mantenir el servei de residència al municipi, ja fos en unes noves dependències o, tal com s’ha determinat finalment, actuant en l’edifici, propietat de l’Institut de la Seguretat Social.
El projecte de reforma haurà de resoldre les problemàtiques detectades: legionel·losi, risc d’incendi i risc estructural, tal com recorda la Generalitat. A més, en ser un edifici vell, tampoc no compleix amb la normativa d’accessibilitat, ni amb la distribució d’espais adient.
En aquest sentit, la remodelació que es porti a terme haurà de servir per bastir unes instal·lacions segures i actualitzades que responguin al model d’atenció centrada en la persona. El Departament de Drets Socials estima que les obres durin aproximadament uns quatre anys i preveu una inversió d’entre nou i dotze milions d’euros. La Generalitat incideix en que les mancances detectades fan impossible realitzar obres i tenir actiu el servei al lloc. El Departament iniciarà el trasllat temporal de residents l’any vinent.
Des de l’Ajuntament, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Anabel Martínez, mostra la satisfacció del govern local perquè «sempre hem defensat mantenir l’activitat i les places públiques de la residència a la ciutat i fer-ho al seu emplaçament era el que tothom desitjava». «Tanmateix, seguirem en contacte amb la Generalitat perquè falta un llarg camí per recórrer així com per gestionar de la millor manera la solució intermitja provisional mentre es fan obres», afegeix.
Treballadors i famílies rebutgen marxar. «Està previst que les obres durin entre tres i quatre anys, però sempre acaben sent més. De moment, es diu que ha de marxar tothom i això no ho volíem. I ningú ens assegura que, a la llarga, la residència sigui de gestió pública», lamenta Glòria Boqué, presidenta del comitè territorial de Drets Socials a Tarragona i que parla també com la plataforma Salvem la Residència Pública de Reus. Així, les mobilitzacions continuaran.
Sobre el trasllat temporal dels usuaris de la residència ICASS durant les obres, la Generalitat informa que s’iniciarà properament un procés de valoració, cas per cas, per tenir en compte les preferències de cadascuna de les persones usuàries i les seves famílies. Els trasllats dels residents, que es faran en grups petits i de manera gradual, començarien la segona quinzena de gener i duraran el temps necessari per fer-los amb la màxima garantia per al benestar dels residents. Es mantindrà un equip d’informació i seguiment de la residència de gent gran de Reus per a famílies i professionals, que es perllongarà més enllà del trasllat del centre. El Departament no detalla on s’allotjaran els usuaris en aquest impàs.