Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament, ha ajudat 24 empreses a consolidar-se i créixer en el seu primer any adherida al programa Consolida’t de la Generalitat. Juntament amb els emprenedors, la regidoria ha treballat estratègia empresarial, transformació digital i sostenibilitat com a valor diferencial, entre altres punts. Els casos atesos han explorat noves línies de productes i serveis i han potenciat les vendes.
En paraules del regidor corresponent, Josep Baiges, la majoria de models de negoci es relacionen amb el sector dels serveis i hi ha una bona part vinculada, també, a l’artesania, «quelcom que pot semblar rudimentari, però que no ho és pas, és innovació i hi ha perfils d’allò més interessants; i, el boca-orella està funcionant molt bé».
Aquest desembre, de fet, ja s’ha iniciat una nova convocatòria, en la qual les empreses ja poden presentar-se i durant l’any vinent es duran a terme les formacions i les mentories dels projectes presentats. Com a recordatori, la regidoria va crear un espai de trobada per fomentar el coneixement, la connexió i les sinergies entre el teixit empresarial reusenc, ‘#Els dimecres per crear i connectar, l’Espai per potenciar el teu negoci’. De moment, s’han fet una desena de tallers sobre innovació digital, màrqueting i comunicació.
Exemples d’emprenedores
L’Alexa Toral, d’Explore Free Tours, i la Júlia Vila, d’Orígens Taller, són dos exemples d’emprenedores que han aprofitat el Consolida’t. La primera, que du a terme free tours a Reus i Tarragona centrada en el turisme de parla anglesa, expressa que es va assabentar del programa per xarxes socials: «El meu projecte té 10 anys de trajectòria, l’havia dut a terme a Barcelona, Melbourne, París i el Canadà, i en tornar aquí i en ser anglesa nadiua, vaig voler potenciar-lo a través d’un web, i aquí va ser on em van ajudar, per exemple, podent conèixer el Kit Digital». També ha pogut treballar el seu factor diferencial tot concebent els seus tours «com a recorreguts amb un relat o una història que fa de fil conductor».
Vila, al seu torn, porta un taller de ceràmica on ensenya aquesta pràctica alhora que esperona els assistents a què comparteixin un moment de desconnexió, per «tornar als orígens d’un mateix». «Com a empresa, el que crec que he pogut descobrir amb el programa és el meu públic objectiu, així com buscar subvencions», destaca Vila. Un factor que ambdues consideren interessant, però, és la comunitat que es genera en les sessions del Consolida’t, «on tot i ser empreses diferents, compartim preocupacions».
Baiges explica que, al programa, han vingut empresaris «bloquejats»: es troben en un «punt clau de l’empresa», però «se’ls ha de guiar en àmbits que potser no dominen o que desconeixen». La visió externa és «clau i aquí entra la figura del mentor, que fa seguiment dels casos, perquè quan un negoci arrenca i té un pla de viabilitat, potser no funciona com un esperava i la realitat s’imposa de sobte; s’ha d’estar preparat».