Mostrar la creativitat que cadascú porta dins i compartir-la. Amb aquesta idea, l’Institut Gabriel Ferrater de Reus ha inaugurat aquest dijous 20 de febrer, al Museu Salvador Vilaseca, una mostra de la col·lecció del fons d’art del propi centre, unes obres creades pels alumnes del batxillerat artístic. La mostra es podrà anar a veure fins al 26 de març (10-14 h i 17-20 h, de dimarts a dissabte). Aquest fons, que inclou treballs d’estudiants que cursaren la modalitat del 2006 fins a l’any passat, va sorgir, expliquen la directora de l’institut reusenc, Laura Rodríguez, i la cap del departament de visual i plàstica del centre, Meritxell Roig –com resa el text que es pot trobar acompanyant la mostra– de manera «natural», amb la creació de l’anomenat Premi d’Adquisició d’Obres, que tenia com a objectiu «normalitzar la compra anual d’obres per ampliar la col·lecció de manera fonamentada».

«La col·lecció en conjunt és eclèctica, hi ha moltíssimes disciplines: creacions amb tècniques plàstiques, amb volum, disseny, fotografia, vestits...», diu Roig. No amaguen els treballs artístics, sinó que els «donen vida» i, per això, moltes de les obres (les que poden penjar-se a la paret del centre) decoren molts racons. Ambdues docents també fan valer l’evolució que veuen dels alumnes quan creen. «L’art s’ha de mostrar, perquè les obres, al final, són fruit de quelcom que va més enllà dels exercicis a classe i veiem com els alumnes creixen; molts estudiants acaben dedicant-se a l’art i també sorgeixen col·laboracions amb l’administració pública després d’exhibir els seus treballs», repassa Roig.
Any 2024, any d’aniversaris
L’Institut Gabriel Ferrater va complir 40 anys de trajectòria el 2024 i aquell mateix any el batxillerat d’Arts Plàstiques, Disseny i Imatge de l’institut en va complir 25. «La societat canvia i nosaltres amb ella. Tenim un equip cohesionat que va evolucionant i els reptes a assumir en l’educació són constants: plurilingüisme, canvis en els currículums, digitalització, incorporació de noves metodologies; sovint, no hi ha prou recursos», expressa Rodríguez. En matèria de sostenibilitat, l’institut compta amb una comissió verda, amb grups de treball que desenvolupen projectes en pro del reciclatge i la reutilització de recursos.
Rodríguez i Roig fan balanç, d’altra banda, del pòsit generat en la modalitat de batxillerat artístic, que «té identitat» i atrau alumnes del Priorat i la Conca de Barberà. «La creació d’aquest batxillerat va coincidir amb el trasllat de l’institut a la ubicació actual, i ja llavors es van tenir presents les necessitats prioritàries, per fomentar el rigor i la qualitat amb els recursos adequats», explica Rodríguez.
Al seu torn, Roig completa: «Hi ha artistes que contribueixen donant material per a les diferents disciplines artístiques al centre i al departament també hi ha professors artistes, arquitectes i dissenyadors en actiu, que donen una visió realista i idees per oferir eines i formació pràctica; comptem, per exemple, amb màquines de fotografia professionals, laboratori de rebel·lat analògic de fotografia, etc.».