<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’entitat Carrutxa de Reus estrena un pla d’integració cultural que vol apropar la cultura popular a persones nouvingudes

Una de les activitats del projecte inclou una ruta per veure edificis modernistes, per tal de parlar de classes socials i del moviment obrer d’anys enrere

29 octubre 2023 12:53 | Actualizado a 30 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’entitat Carrutxa, centre de recerca i difusió del patrimoni etnològic i la memòria històrica amb seu a Reus, ha estrenat l’anomenat Pla d’Integració Cultural per a Nouvinguts. Adreçat a persones adultes, l’objectiu de la iniciativa és, en paraules de Raquel Ferret, integrant de l’entitat, «apropar la cultura popular a la gent que ve de fora, tot creant propostes que els permetin conèixer millor l’entorn on viuen, tot fomentant el debat i la reflexió compartida».

L’origen del projecte es remunta a cinc anys enrere. «Fora de l’àmbit de Carrutxa, faig classes a persones nouvingudes a Càritas de Reus i, amb el temps, t’adones que hi ha molta gent que ve fins aquí tota sola, que té la família lluny i no té cap vinculació o oportunitat de conèixer la cultura reusenca». «En molts casos, aquesta difusió cultural pot produir-se a través dels fills, però com arriba a casa? Creiem que cal atendre, també, a les persones adultes, ja que no tothom té fills o aquests, si transmeten el que han après a l’escola, ho faran des d’un punt de vista diferent i subjectiu. Això no deixa de ser una prova pilot, però volem engegar-ho a veure com funciona», explica Ferret. Les persones que se sumen a aquestes sessions del pla, «vénen a través de Càritas».

La distància amb la cultura

Crear un pla d’integració cultural adreçat als adults es va imposar, doncs, com a una idea de projecte des de Carrutxa. La realitat que veuen des de l’entitat és que «hi ha molta gent nouvinguda que està distanciada de la nostra cultura popular» i, quan se’ls va presentar l’oportunitat de crear el pla «vam demanar un ajut al Departament de Cultura, en l’àmbit relatiu a la cultura popular i l’associacionisme cultural». Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Generalitat, ha propiciat l’origen d’altres branques d’acció, ja que «gràcies al fet que farem contactes a través del pla, impulsarem la realització d’una sèrie d’entrevistes a dones nouvingudes, també, amb la finalitat de copsar la seva experiència de vida».

Al cap i a la fi, «aquests són fronts de treball que impulsem des de Carrutxa, on tractem la memòria històrica i la cultura, això sempre s’ha de compartir i divulgar». Sobre el fet de compartir, de fet, i quant a l’itinerari temàtic que té el Pla d’Integració Cultural per a Nouvinguts, Ferret assenyala que, «en les activitats del projecte –on ja hem visitat l’exposició ‘Ara toca festa’ del Museu d’Història de la plaça de la Llibertat– surten debats complexos, fins i tot posem a sobre de la taula elements compartits». Es refereix, per posar un cas, la festa lligada a la pirotècnia «que compartim amb persones d’Amèrica del Sud».

A la mostra festiva del museu, diu Ferret, «no ens limiten a identificar els gegants de Reus, abordem qüestions com ara, per què li diem ‘moro’ a un dels elements festius, parlem d’aspectes que es poden considerar racistes sorgits en un context d’anys enrere». Altres activitats que es faran des de Carrutxa són: «Aprofitarem a fer ruta per veure edificis modernistes per parlar de classes socials i el moviment obrer; també farem una altra de més històrica, per carrers del nucli antic, per abordar el Reus medieval i la religió; i l’explicació de la Guerra Civil Espanyola entraria, ja que és desconeguda per molts nouvinguts».

Comentarios
Multimedia Diari