<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Ajuntament de Reus ha atès 242 dones víctimes de violència masclista des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre

Una xifra lleugerament superior a la de l’any passat durant el mateix període

22 noviembre 2024 14:05 | Actualizado a 22 noviembre 2024 14:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre d’enguany, l’Ajuntament de Reus ha atès 242 dones víctimes de violència masclista des de l’Àmbit d’Igualtat de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, alguns dels quals són de caràcter universal, com el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’Atenció a la V&iacut e;ctima (OAV). Una xifra lleugerament superior a la de l’any passat durant el mateix període, en què es van atendre 224 dones. Aquestes dones reben atenció psicològica, jurídica i social, en funció de les seves necessitats.

Altres dades destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista durant el mateix període a la ciutat de Reus són les següents:

En l’actualitat, hi ha 147 ordres de proteccions actives.

- 10 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan.

- 8 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.

- 47 dones han estat usuàries d’ATENPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.

- Hi ha hagut 0 feminicidis a la ciutat. L’any passat n’hi va haver 1.

Víctimes mortals

A Catalunya, 20 dones han estat assassinades per violència masclista durant l’any 2024 i 151, des de 2012, segons dades de la Generalitat de Catalunya.

D’acord amb les dades publicades pel Ministeri d’Igualtat, el nombre de dones assassinades per violència masclista a l’estat espanyol ascendeix a 40 en 2024 i a 1.285 des de 2003, quan es van començar a recopilar aquestes dades. I el nombre de menors orfes per violència masclista ascendeix a 30 en 2024 i a 463 des de 2013.

Pel que fa al registre d’aquestes dades, cadascuna de les administracions fa servir criteris diferents.

Com demanar ajuda en cas de violència masclista

Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia de l’any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d’emergència davant d’una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 001 122.

També és important conèixer el senyal internacional de socors per a casos de violència masclista. Es tracta d’un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre: es comença tancant només el dit gros i en acabat la resta, que hi passen per sobre.

Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, les dones víctimes de violència masclista són ateses des de l’Àmbit d’Igualtat de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, com el SIAD i l’OAV.

El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, al número 27 de l’avinguda Marià Fortuny. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092. Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0

Programa d’activitats amb motiu del 25N

L’acte institucional es farà el dilluns 25 de novembre a les 17.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Una dona supervivent de violència masclista, Chrifa Kaddouri Jeffali, llegirà la declaració institucional amb motiu del D ia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que aquest any porta per lema «Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom». A més, durant l’acte es farà un homenatge a totes les dones assassinades per violència masclista i hi haurà música a càrrec de Georgina Llauradó Camps.

Com a activitat destacada, el dijous 21 de novembre a les 20 h a la plaça del Mercadal, es podrà veure l’obra de teatre Darrere el silenci, a càrrec de l’Escola de Teatre i Cinema de Reus. I el mateix dia, a les 13 h al barri Gaudí, s’inaugurarà un nou banc lila en homenatge a les víctimes de violència masclista, a petició de l’Associació de Dones Blanca Almendro. A més, de l’11 al 27 de novembre, es pot visitar la «Mostra estàtica contra les violències de gèneres» a la Sala Rentadors del Casal de les Dones.

El divendres 22 de novembre a les 11.30 h a la Sala Rentadors del Casal de les Dones hi haurà l’explicació del procés creatiu de la imatge del minut de silenci que convoca l’Ajuntament de Reus per condemnar la violència i del cartell del 25N, a càrrec de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus.

Comentarios
Multimedia Diari