<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Ganiveteria i perfumeria Cavallé de Reus: cent anys d’un museu d’olors al Raval de Robuster

Fa un segle que va obrir i en aquest temps ha sigut testimoni de com ha canviat el teixit comercial al sud del Tomb de Ravals

25 febrero 2024 12:14 | Actualizado a 25 febrero 2024 13:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Lluny queden els anys en què el Raval de Robuster era l’estació de sortida del Carrilet, el tramvia que connectava Reus i Salou, i en què les Peixateries Velles aplegaven centenars de persones al mercat d’aquesta plaça.

Aquest carrer que actualment l’Ajuntament intenta reanimar va ser un pol d’activitat econòmica i comercial de la ciutat. De fet, gràcies a aquest dinamisme, l’any 1924 va obrir la ganiveteria J. Cavallé. Amb el pas dels anys aquest establiment també ha passat a vendre perfums i bijuteria. Cent anys més tard, un característic cartell de fusta i de l’època continua sent la porta d’entrada a aquest negoci que per dins tampoc ha canviat.

Darrere del taulell seu l’actual propietària del comerç i neta del fundador, la Lourdes Cavallé, que guaita pels vidres i lamenta que per aquest carrer «ja passen més cotxes que persones». I darrere seu, una gran mostra de tisores de barber, navalles d’afaitar, brotxes, ganivets, bijuteria i perfums.

Per diferenciar-se de les grans cadenes de perfumeria que l’han «perjudicat», la Lourdes ofereix un una atenció personalitzada per a cada un dels clients i hi ven marques que gairebé no es troben enlloc: «Hi tinc colònies que només tinc jo, marques molt bones que ja no veus anunciades enlloc», explica Cavallé. Aquí, els productes que s’hi venen desafien les actuals modes, que tenen una vida pràcticament efímera.

Brummel, Varon Dandy i Floïd, exemples de fragàncies que representen l’elegància característica d’una altra època, encara ocupen el centre de la prestatgeria de la perfumeria i ganiveteria Cavallé.

I, en contra del que es pugui pensar, segons explica la Lourdes, no només la demanen homes amb canes, sinó que també té encant per aquells que busquen un «toc retro». També manté la seva popularitat la ronquina, l’última esperança per als qui veuen que cada cop tenen menys cabell: «Crec que algun influencer va posar-la de moda i, de sobte, hi va haver molts joves que venien per demanar-me’n».

El temps s’ha aturat en aquest local del Raval de Robuster, i la decoració i les marques en són prova d’això. Però també la manera de vendre: «Jo crec que som l’única botiga de Reus que venem les colònies a granel.

Abans tothom venia amb les seves ampolles per reomplir-les: ‘Posa’m tantes unces’, em demanaven», recorda la Lourdes, que reconeix que cada cop hi ha menys compradors que compren d’aquesta manera. «Abans tenien una clientela fixa que venia a comprar la colònia sovint, cada dues setmanes, però ara tot això ja ha canviat. Són temps complicats», continua lamentant la propietària del negoci. «Jo he subsistit perquè –mira!– la gent coneix la botiga de tants anys i hi ha acabat fent confiança».

La Lourdes ja frega la setantena d’anys, però encara continua al peu del canó. No pensa en la jubilació, però sap que tard o d’hora el seu serà un local més del raval de Robuster que haurà de tancar perquè la ganiveteria i perfumeria Cavallé ja no té relleu generacional: «Abans, fa 50 anys, en aquest carrer hi havia molts comerços: un sastre, una joieria, una òptica, un fotògraf, una bodega... i de totes aquelles ja només quedo jo i un parell més».

Comentarios
Multimedia Diari