Falset es convertirà en la referència de la innovació al món rural. El municipi del Priorat acollirà el Centre d’Innovació Territorial (CIT), un espai de treball col·laboratiu que fomentarà projectes locals i promourà la cooperació publicoprivada. La lluita contra el despoblament i la retenció del talent jove són els principals eixos d’aquest nou punt neuràlgic, impulsat per la Diputació de Tarragona i el Ministeri per a la Transició Ecològica
«Serà un espai estratègic que dotarà els instruments necessaris per acompanyar l’emprenedoria rural i obrir noves oportunitats a la demarcació», apunta al Diari Carlos Brull, alcalde de Falset i diputat de la Diputació de Tarragona. El també president del Patronat de Turisme, va participar a la signatura del protocol de col·laboració que permet fer realitat aquest centre, el segon en establir-se a Catalunya, precedit pel que hi ha a Lleida.
Ubicat a l’antiga fàbrica Falbar, el projecte compta amb un pressupost total de 900.000 euros, entre l’aportació de la Diputació i el Ministeri. «És una aposta sòlida per lluitar contra el despoblament rural.Hi ha uns pressupostos i unes voluntats polítiques que l’acompanyen», assegura Brull. El batlle subratlla que el CIT «revitalitzarà els territoris rurals» i actuarà com a motor de projectes innovadors «sorgits de les necessitats del territori».
Aquest hub donarà servei al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre. A més, hi haurà una extensió del CIT al Montsià per oferir un servei més proper a les comarques ebrenques.
Segons Brull, es realitzarà un diagnosi territorial de cada comarca per «identificar les diferents necessitats» i buscar «sinergies» entre instititucions i empreses del mateix sector que ajudin «a fer créixer el món rural».
La innovació tecnològica, la digitalització i la sostenibilitat ambiental marcaran les línies prioritàries de treball. «Permetrà que les idees i emprenedoria locals comptin, com a mínim, amb una eina on desenvolupar-se», explica Brull.
Projectes tractor: el gran repte
En aquest sentit, un dels objectius del CIT serà impulsar projectes tractor a les zones més afectades pel despoblament. Es tracta d’iniciatives que cobreixin una necessitat concreta del territori i que, alhora, puguin crear llocs de treball i atraure nous habitants.
El projecte s’emmarca dins la Red de Centros de Innovación Territorial (RedCIT), amb seu principal a Ponferrada. Representants dels diferents centres ja s’han reunit per compartir experiències i establir vincles de col·laboració.
El model de governança del CIT de Falset estarà liderat per la Diputació de Tarragona, que aporta 400.000 euros al pressupost total. Formar part d’aquesta xarxa permet conèixer de primera mà «quines iniciatives han funcionat en altres territoris i aplicar-les al context local», remarca l’alcalde de Falset, municipi que esdevindrà node estratègic de transformació rural.